Album “Solo pjesme srpskih kompozitora za glas i klavir” promovisan u Banjaluci

Milanka Mitrić
Album “Solo pjesme srpskih kompozitora za glas i klavir” promovisan u Banjaluci

Banjaluka – Kompakt disk “Solo pjesme srpskih kompozitora za glas i klavir” Dunje Simić (sopran) i Biljane Jašić Radovanović (klavir) promovisan je večeras u vijećnici Banskog dvora u Banjaluci.

Radi se o albumu koji je objavljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, a na kojem su djela nekih od najznačajnijih srpskih kompozitora kao što su Vlado Milošević, Stefan Hristić, Milan Prebanda i drugi.

Na promociji, osim umjetnica učestvovali su profesor Akademije umjetnosti u Banjaluci Saša Pavlović, koji je rekao nešto više o pojedinim djelima i kompozitorima, te rukovodilac muzičke produkcije Radio-televizije Republike Srpske Dejan Dejanović.

- Ovo nije bilo samo dobro iskustvo jer je ovo prvi album. Jeste moj prvi album, nisam nikad snimala jer me to nije privlačilo, ali u jednom momentu je izgledalo kao izazov. Bilo je dobro iskustvo jer sam na samom početku shvatila koliko strpljenja će biti potrebno. To je jedna posebna vrsta discipline – rekla je Simićeva osvrćući se na rad na albumu.

Ona je istakla da su ona i koleginica Biljana Jašić Radovanović po temperamentu različite, ali da su našle zajedničku nit prilikom rada na ovom albumu, koji je nastajao od 2020. do ove godine.

 Rad je, zbog pandemije, prema njenim riječima, trajao nešto duže nego što je planirano.

- Nadam se da smo uspjeli da oživimo jednu epohu, jedno vrijeme i srećna sam zbog toga. Ja imam običaj da u šali kažem da je došlo vrijeme da se arhiviram, i to nije daleko od istine - dodala je ona.

Na disku se nalazi trinaest pesama nekoliko kompozitora i to “Elegija”, “Molitva”,  “Jesenja elegija”, “Gde si dušo, gde si rano”, “Tamo za tom gorom”, “Nimfa”, “Veruj da te ljubim”, “Romansa”, “Zapjevala bulbul ptica”, “Voćka poslije kiše”, “Jesenji rastanak”, “Nit' ja spavam” i “Aman, đevojko”.

- Odabir sam napravila ja, naravno, bila mi je potrebna saglasnost moje koleginice Biljane, koja je pristala. Možda je ovo trebalo da završi sa savremenijim kompozitorima, što je, u ovom slučaju Dimitrije Golemović, ali prilikom odabira, ja sam išla srcem. U meni ima melanholije i elegičnosti i doživljavam to kompletnije negoli nešto što je veselo i pokretno – kazala je Simićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana