“ABBA” након 50 година реиздаје албум “Waterloo”: Прослава почетка шведске поп инвазије

Бранислав Предојевић
“ABBA” након 50 година реиздаје албум “Waterloo”: Прослава почетка шведске поп инвазије

СТОКХОЛМ - Легендарни шведски поп састав “ABBA” реиздаће 5. априла свој култни албум “Waterloo” у част 50. годишњице оригиналног издања.

Чувени састав је 6. априла 1974. изашао на бину “Евровизије” у својим чизмама са платформом, како би извели насловну нумеру плоче и тако почели своју легендарну каријеру у поп музици. Побиједили су те вечери у Брајтону у Енглеској са 24 бода још једну култну умјетницу Оливију Њутн Џон из Велике Британије и по ријечима Бјорна Улваса преко ноћи постали глобална атракција.

- Био је такав хаос након наступа да се једва сјећам било чега осим да сам се сутрадан пробудио и одједном затекао себе и нас популарне широм свијета. Дословно смо преко ноћи стигли од опскурног шведског бенда до свјетске славе - рекао је Улвас.

У марту 1974, само мјесец дана прије своје историјске побједе, шведска четворка објавила је свој други студијски албум “Waterloo” да би након тријумфа на “Евровизији” овим албумом почела глобалну каријеру током које продала више од 400 милиона албума и синглова.

Успјешно спојивши утицаје глам рока, поп музике и диско звука, уз перфектан осјећај композиторског тандема за мелодију и савршене вокалне хармоније, састав је албум претворио у први шведски поп бестселер.

У Шведској је албум већ био објављен и био је на врху шведских листа албума 12 седмица, поставши до тог тренутка један од најпродаванијих шведских албума икада. У Уједињеном Краљевству албум је доспио на 28. мјесто, што је било први пут да је неки страни бенд са “Евровизије” ушао на листу албума и добро се показао у остатку Европе. Рецензије о албуму су биле позитивне хвалећи свјежину и аутентичност поп израза, али он није поновио комерцијални успјех насловног сингла. Наиме, сингл “Waterloo” је био први број 1 групе на британским топ-листама, а у САД је стигао до 6. мјеста. Ипак, успјех се показао тешко одрживим и њихови сљедећи синглови “So Long” и “Honey Honey” нису прошли ни изблиза тако добро. Све до избацивања њиховог трећег албума “ABBA” и сингла  “SOS”, који је консолидовао присуство групе у Великој Британији гдје је био међу првих десет разбивши причу о себи као групи са једним хитом. Много већи успјех је дошао 1975. када се сваки сингл који се издавао солидно пласирао на листама, а “Mamma Mia” је стигла да 1. мјеста у Великој Британији јануара 1976. покренувши читав талас сљедбеника и имитатора уз огроман утицај на будуће генерације музичара у свим жанровима.

У новом пакету “Waterloo” се издаје уз ремастеризовани звук на двије винилне плоче, заједно са ограниченим издањем од три винилна сингла које су објавили 1974.  У пакету поводом јубилеја објављују и јединствени 10-инчни винил диск који садржи албум на четири различита језика и нову линију одјеће за годишњицу која обожаваоце враћа у 70-те, као и бројне фотографије.

Окупљање

Бјорн Улваус и Бени Андерсон, главни текстописци бенда, рекли су да се неће поново окупити са пјевачицама Агнет Фалтског и Ани-Фрид Лингштед како би обиљежили 50 година од побједе на “Евровизији”. Постојале су бројне спекулације да ће се бенд реформисати и можда се чак такмичити као шведски представник на “Евровизији”, упркос томе што нису свирали заједно од 1982. године. У снимку за Би-Би-Си Андерсон је рекао да нема шансе да се група поново окупи или чак заједно прошета на бини током “Евровизије”.

- Не желим. А ако ја не желим, други неће. Исто је за све нас четворо. Неко каже не - то је не - казао је Андерсон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана