“ABBA” nakon 50 godina reizdaje album “Waterloo”: Proslava početka švedske pop invazije

Branislav Predojević
“ABBA” nakon 50 godina reizdaje album “Waterloo”: Proslava početka švedske pop invazije

STOKHOLM - Legendarni švedski pop sastav “ABBA” reizdaće 5. aprila svoj kultni album “Waterloo” u čast 50. godišnjice originalnog izdanja.

Čuveni sastav je 6. aprila 1974. izašao na binu “Evrovizije” u svojim čizmama sa platformom, kako bi izveli naslovnu numeru ploče i tako počeli svoju legendarnu karijeru u pop muzici. Pobijedili su te večeri u Brajtonu u Engleskoj sa 24 boda još jednu kultnu umjetnicu Oliviju Njutn Džon iz Velike Britanije i po riječima Bjorna Ulvasa preko noći postali globalna atrakcija.

- Bio je takav haos nakon nastupa da se jedva sjećam bilo čega osim da sam se sutradan probudio i odjednom zatekao sebe i nas popularne širom svijeta. Doslovno smo preko noći stigli od opskurnog švedskog benda do svjetske slave - rekao je Ulvas.

U martu 1974, samo mjesec dana prije svoje istorijske pobjede, švedska četvorka objavila je svoj drugi studijski album “Waterloo” da bi nakon trijumfa na “Evroviziji” ovim albumom počela globalnu karijeru tokom koje prodala više od 400 miliona albuma i singlova.

Uspješno spojivši uticaje glam roka, pop muzike i disko zvuka, uz perfektan osjećaj kompozitorskog tandema za melodiju i savršene vokalne harmonije, sastav je album pretvorio u prvi švedski pop bestseler.

U Švedskoj je album već bio objavljen i bio je na vrhu švedskih lista albuma 12 sedmica, postavši do tog trenutka jedan od najprodavanijih švedskih albuma ikada. U Ujedinjenom Kraljevstvu album je dospio na 28. mjesto, što je bilo prvi put da je neki strani bend sa “Evrovizije” ušao na listu albuma i dobro se pokazao u ostatku Evrope. Recenzije o albumu su bile pozitivne hvaleći svježinu i autentičnost pop izraza, ali on nije ponovio komercijalni uspjeh naslovnog singla. Naime, singl “Waterloo” je bio prvi broj 1 grupe na britanskim top-listama, a u SAD je stigao do 6. mjesta. Ipak, uspjeh se pokazao teško održivim i njihovi sljedeći singlovi “So Long” i “Honey Honey” nisu prošli ni izbliza tako dobro. Sve do izbacivanja njihovog trećeg albuma “ABBA” i singla  “SOS”, koji je konsolidovao prisustvo grupe u Velikoj Britaniji gdje je bio među prvih deset razbivši priču o sebi kao grupi sa jednim hitom. Mnogo veći uspjeh je došao 1975. kada se svaki singl koji se izdavao solidno plasirao na listama, a “Mamma Mia” je stigla da 1. mjesta u Velikoj Britaniji januara 1976. pokrenuvši čitav talas sljedbenika i imitatora uz ogroman uticaj na buduće generacije muzičara u svim žanrovima.

U novom paketu “Waterloo” se izdaje uz remasterizovani zvuk na dvije vinilne ploče, zajedno sa ograničenim izdanjem od tri vinilna singla koje su objavili 1974.  U paketu povodom jubileja objavljuju i jedinstveni 10-inčni vinil disk koji sadrži album na četiri različita jezika i novu liniju odjeće za godišnjicu koja obožavaoce vraća u 70-te, kao i brojne fotografije.

Okupljanje

Bjorn Ulvaus i Beni Anderson, glavni tekstopisci benda, rekli su da se neće ponovo okupiti sa pjevačicama Agnet Faltskog i Ani-Frid Lingšted kako bi obilježili 50 godina od pobjede na “Evroviziji”. Postojale su brojne spekulacije da će se bend reformisati i možda se čak takmičiti kao švedski predstavnik na “Evroviziji”, uprkos tome što nisu svirali zajedno od 1982. godine. U snimku za Bi-Bi-Si Anderson je rekao da nema šanse da se grupa ponovo okupi ili čak zajedno prošeta na bini tokom “Evrovizije”.

- Ne želim. A ako ja ne želim, drugi neće. Isto je za sve nas četvoro. Neko kaže ne - to je ne - kazao je Anderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana