2Cellos одржао концерт пред више од 15.000 гледалаца

Танјуг
Foto: Taнјуг

БЕОГРАД - Свјетска музичка атракција 2Cellos, дуо који чини тандем Стјепан Хаусер - Лука Шулић, синоћ је гостовао у Штарк арени пред више од 15.000 гледалаца и приредио прави спектакл за дуже памћење.

Тако се Арена "пробудила" након двије године паузе без концерата усљед пандемије и угостила два талентована младића, који су остварили врхунски музички шоу програм од 22 инструменталне верзије свјетских поп и рок хитова, као и филмске музике.

Предгрупа је била у лику и дјелу америчког музичара Мета Симонса, задуженог за загријавање прије главних звезда.

Онда је свјетлосни визуелни музички спектакл могао да почне.

"Ево нас напокон у вашем прекрасном граду. Дуго нас није било. Да ли смо вам недостајали? Или сам вам можда ја недостајао? Надам се да ћете остати до краја, уживајте", јавио се Стјепан Хаусер.

Хаусер и Шулић концерт у Арени су започели са чувеном композицијом "Benedictus" велшког композитора и музичара Карла Џенкинса (82) да би убрзо усијали атмосферу са нумером "Where the Streets Have No Name" групе "U2".

Слиједи песма "Castle on the Hill" велике поп звезде Еда Ширана, да би помирили и укусе младе публике, не би ли се муњевито пребацили на хард рок тонове "The Resistance" жестоке британске групе "Тhe Musе".

"Сљедећа песма коју ћемо вам свирати је моја најдража песма. Чекај, Лука, а која је нама наредна песма?", поручио је Хаусер.

"Уживајте даме, ово је за вас, једна много романтична песма", рекао је Хаусер и послао им више пољубаца гласно на микрофон, да би одсвирали баладу "With or Without You" поново од U2.

Ново приближавање савременом аудиторијуму вјешто су Лука и Стјепан примијенили са својом хит обрадом песме "Demons" новије америчке поп рок групе "Imagine Dragons".

Наравно, на репертоару двојице врхунских виртуоза на виолончелима морао се наћи и гигантски хит "Smooth Criminal" Мајкла Џексона, обрада која их је прославила прије више од 10 година, истовремено и посвета преминулом краљу поп музике, а одсвирали су и његову култну пјесму "Human Nature".

Све вријеме током концерта камера је емитовала њих двојицу на видео биму, тако да је визуелни ужитак уз коктел са многим видео радовима био на нивоу највећих свјетских продукција.

Колекција жестоких наслова - "Thunderstruck", "Highway to Hell", "Shock me all Night Long", "Back in Black"  хеви метал бенда АC/DC, продрмао је и подигао цијелу Арену на ноге и одједном довела на сцену први пут и трећег члана у овом дуо саставу - сјајног бубњара.

Соло тачка овог музичара на бубњевима одушевила је читаву халу.

Стјепан је одлучио сасвим изненада да са свјетлећим ђавољим роговима на глави сиђе у публику и прошета кроз читав партер Арене, све вријеме свирајући предано виолончело, што је распаметило преко 15.000 душа, баш на песми таквог назива "Аутопут у пакао" (Highway to Hell).

Сет листа је даље била веома богата - "Seven Nation Army" некада популарне, сада увелико бивше групе "White Stripes", "Voodoo People" од електро рејв атракције Тhe Prodigy.

"Smells Like Teen Spirit"од Нирване, успомена на никада презаљеног фронтмена Курта Кобејна.

Наравно, стижу и рок легенде "Satisfaction" - The Rolling Stones, или

"Sweet Child of Mine"  хард рок групе "Guns "n" Roses", касније позната и у верзији рокерке Шерил Кроу.

На бису евергрин нумера  "Livin" on a Prayer" славног америчког рок бенда "Bon Jovi", а онда још снажнији тонови.

"Чујемо да вам Ајрон Маиден долази ускоро, па ево вам мало загријавање", алудирао је Лука на предстојећи концерт овог хеви метал бенда такође у Штарк арени, и услиједио је њихов хит "The Trooper" на аплауз и срећу цијеле сале.

Инструментална варијанта електро поп денс хита "Wake me up"била је посвета прерано преминулом шведском музичару Авичију.

Пред сам крај дивна љубавна прича "Hurt" кантри блуз музичара Џонија Кеша.

"Хвала на подршци свих ових година, овдје смо се код вас увијек осећали као код куће", рекао је Лука након сат и по вишеслојне музичке вечери.

"Хвала што сте остали до краја концерта, то нам се није никада десило", у свом духовитом стилу је изјавио Стјепан и додао - "Сљедећа песма је јако лепа, романтична, за лаку ноћ, желим да упалите ваше мобилне телефоне".

Речено, учињено, и тако је читава Штарк Арена засијала као посебан спектакл са телефонима.

Одсвирали су поему и предивну баладу "Hallelujah" канадског пјесника и музичара Леонарда Коена, савршен избор за крај изванредног, енергичног и динамичног концерта.

Познати по својим електричним наступима уживо,  "2Cellos" су распродали концерте широм свијета - њујоршки Radio City Music Hall, лондонски  Royal Albert Hall и Сиднејску оперу.

Наступали су заједно са музичким великанима Стивеном Тајлером, Андреом Бочелијем, са групама Red Hot Chili Peppers, Queens of the Stone Age а популарни поп пјевач Елтон Џон је изабрао "2Целлос" и за предгрупу и за дио свог бенда на концертима.

Опраштамо се од овог састава, јер ће свако од њих двојице од сада кренути соло у каријеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана