"Велика повеља" Карловачкој гимназији и богословији "Светог Арсенија"

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Престижно признање "Велика повеља Бранковог кола" поводом 200 година од рођења великог српског пјесника Бранка Радичевића припала је Карловачкој гимназији и Српској православној богословији "Светог Арсенија" у Сремским Карловцима.

Чувена Карловачка гимназија, која је једно вријеме и носила име Бранко Радичевић, и Карловачка богословија "Свети Арсеније Сремац" основане су 1791. и 1794. године и представљају просвјетно-духовне свјетионике српскога народа гдје се школују и стасавају гимназијалци и млади свештеници.

У саопштењу "Бранковог кола" се подсјећа да су се у Карловачкој гимназији, која је најстарија гимназија код Срба, школовали браћа Алексиј /Бранко/ и Стеван Радичевић, те да је из ње Бранко отишао на даље школовање у Темишвар гдје је и написао своју прву пјесму на српском језику "Дјевојка на студенцу".

"Данас је Карловачка гимназија, као образовно-просветна установа, престижна школа где се од 1972. године, поред осталог, сваког пролећа и с ране јесени одвијају младолики и богати песничко-уметнички и културни програми и садржаји Бранковог кола у славу имена и дела најпознатијег ђака славне српске гимназије", подсјећају из "Бранковог кола".

Указано је да Карловачка богословија "Свети Арсеније Сремац" ове године обиљежава 230 година постојања и представља "златну духовну кошницу са миомирисом српског православног коријена, која је дубоко везана за Бранка Радичевића.

"Велика повеља Бранковога кола" ће бити уручена 15. марта на свечаном отварању "Пролећних Бранкових дана 2024" у Сремским Карловцима. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана