"Velika povelja" Karlovačkoj gimnaziji i bogosloviji "Svetog Arsenija"

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Prestižno priznanje "Velika povelja Brankovog kola" povodom 200 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika Branka Radičevića pripala je Karlovačkoj gimnaziji i Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji "Svetog Arsenija" u Sremskim Karlovcima.

Čuvena Karlovačka gimnazija, koja je jedno vrijeme i nosila ime Branko Radičević, i Karlovačka bogoslovija "Sveti Arsenije Sremac" osnovane su 1791. i 1794. godine i predstavljaju prosvjetno-duhovne svjetionike srpskoga naroda gdje se školuju i stasavaju gimnazijalci i mladi sveštenici.

U saopštenju "Brankovog kola" se podsjeća da su se u Karlovačkoj gimnaziji, koja je najstarija gimnazija kod Srba, školovali braća Aleksij /Branko/ i Stevan Radičević, te da je iz nje Branko otišao na dalje školovanje u Temišvar gdje je i napisao svoju prvu pjesmu na srpskom jeziku "Djevojka na studencu".

"Danas je Karlovačka gimnazija, kao obrazovno-prosvetna ustanova, prestižna škola gde se od 1972. godine, pored ostalog, svakog proleća i s rane jeseni odvijaju mladoliki i bogati pesničko-umetnički i kulturni programi i sadržaji Brankovog kola u slavu imena i dela najpoznatijeg đaka slavne srpske gimnazije", podsjećaju iz "Brankovog kola".

Ukazano je da Karlovačka bogoslovija "Sveti Arsenije Sremac" ove godine obilježava 230 godina postojanja i predstavlja "zlatnu duhovnu košnicu sa miomirisom srpskog pravoslavnog korijena, koja je duboko vezana za Branka Radičevića.

"Velika povelja Brankovoga kola" će biti uručena 15. marta na svečanom otvaranju "Prolećnih Brankovih dana 2024" u Sremskim Karlovcima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana