У Шамцу отворен фестивал „Милица“

Срна
У Шамцу отворен фестивал „Милица“

ШАМАЦ - Фестивал посвећен Милици Бабић Андрић, првој српској костимографкињи и супрузи нобеловца Иве Андрића, вечерас је у Шамцу отворио глумац Тихомир Станић монодрамом "На Дрини ћуприја".

Помоћник министра за просвјету и културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да Фестивал "Милица", који се трећи пут одржава, од почетка континуирано ужива подршку ресорног министарства.

"Поносни смо што смо у оквиру ове приче о познатој Шамчанки иницирали реализацију пројекта ширег концепта `Спомен-кућа Милице Бабић Андрић`, чији је циљ развој културних рута у Републици Српској кроз обнову легата и реализацију нових сталних поставки о значајним личностима за културу Српске", изјавила је Ђаковићева Срни.

Она је подсјетила да је ресорно министарство 2022. године издвојило знатна средства за реализацију пројекта "Спомен-кућа Милице Бабић Андрић".

"У оквиру пројекта уједно смо израдили три реплике костима њених значајних стваралачких периода који су изложени у кући. То ће омогућити да радионице костимографије, које се организују у оквиру Фестивала, подстакну и усмјере неке полазнике", истакла је Ђаковићева.

Ђаковићева је честитала Центру за културу у Шамцу јер су уложили труд и посвећеност у реализацији идеје да се кроз Фестивал "Милица" популаризује лик и дјело Андрићеве.

Директор Центра за културу Миланка Благојевић рекла је да ће Фестивал трајати четири дана и да је обогаћен разноврсним програмом.

Директор Удружења грађана канцеларије за културну дипломатије из Београда Гордана Бечић истакла је да је Фестивал од прошле године добио регионалну ноту с обзиром на то да је отворена и Спомен-кућа.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је Фестивал "Милица" начин да се ова општина одужи Андрићевој, првој српској костимографкињи и жени која је цијелом региону позната са својим костимима.

Фестивал се одржава уз подршку мисије ОЕБС-а у БиХ, министарстава културе Републике Српске и Србије и општине Шамац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана