U Šamcu otvoren festival „Milica“

Srna
U Šamcu otvoren festival „Milica“

ŠAMAC - Festival posvećen Milici Babić Andrić, prvoj srpskoj kostimografkinji i supruzi nobelovca Ive Andrića, večeras je u Šamcu otvorio glumac Tihomir Stanić monodramom "Na Drini ćuprija".

Pomoćnik ministra za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je da Festival "Milica", koji se treći put održava, od početka kontinuirano uživa podršku resornog ministarstva.

"Ponosni smo što smo u okviru ove priče o poznatoj Šamčanki inicirali realizaciju projekta šireg koncepta `Spomen-kuća Milice Babić Andrić`, čiji je cilj razvoj kulturnih ruta u Republici Srpskoj kroz obnovu legata i realizaciju novih stalnih postavki o značajnim ličnostima za kulturu Srpske", izjavila je Đakovićeva Srni.

Ona je podsjetila da je resorno ministarstvo 2022. godine izdvojilo znatna sredstva za realizaciju projekta "Spomen-kuća Milice Babić Andrić".

"U okviru projekta ujedno smo izradili tri replike kostima njenih značajnih stvaralačkih perioda koji su izloženi u kući. To će omogućiti da radionice kostimografije, koje se organizuju u okviru Festivala, podstaknu i usmjere neke polaznike", istakla je Đakovićeva.

Đakovićeva je čestitala Centru za kulturu u Šamcu jer su uložili trud i posvećenost u realizaciji ideje da se kroz Festival "Milica" popularizuje lik i djelo Andrićeve.

Direktor Centra za kulturu Milanka Blagojević rekla je da će Festival trajati četiri dana i da je obogaćen raznovrsnim programom.

Direktor Udruženja građana kancelarije za kulturnu diplomatije iz Beograda Gordana Bečić istakla je da je Festival od prošle godine dobio regionalnu notu s obzirom na to da je otvorena i Spomen-kuća.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je Festival "Milica" način da se ova opština oduži Andrićevoj, prvoj srpskoj kostimografkinji i ženi koja je cijelom regionu poznata sa svojim kostimima.

Festival se održava uz podršku misije OEBS-a u BiH, ministarstava kulture Republike Srpske i Srbije i opštine Šamac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana