Стрип “Тексас Кид, мој брат” објављен у издању “Веселог четвртка”

Бранислав Предојевић
Стрип “Тексас Кид, мој брат” објављен у издању “Веселог четвртка”

БЕОГРАД - Издавачка кућа “Весели четвртак” у едицији “Међувреме” као пето издање објавила је стрип “Тексас Кид, мој брат” славног хрватског стрип умјетника Игора Кордеја.

У питању је магнум опус овог славног умјетника свјетске репутације, који је настао по сценарију Дарка Мацана, а који је Кордеј стварао више од 20 година. Прво је стрип јесенас објавио хрватски издавач “Фибра”, а потом је и “Весели четвртак” спремио луксузно српско издање.

Ово канонско дјело и на прво читање нови класик у опусу домаћег стрип мајстора, који је радио за највеће свјетске издаваче од “Марвела” преко ДЦ-а до “Делакурата” и других, настајало је дуго и полако, прво као сарадња са колегом Мацаном на адаптацији његове истоимене новеле, а потом, по Кордејевим ријечима, као аутентична лична опсесија.

- То што је пред вама је једна посебна беба, рођена послије дуге и тешке трудноће. Била је зачета још 2002, када се током читања кратке приче Дарка Мацана мноштво изузетних слика почело усађивати у мој ум. Тамо су цвјетале и развијале се саме од себе, поставши након извјесног времена и терет. Како бих их се ослободио, почео сам цртати те слике, довршавајући сваки мјесец осам до десет табли упоредо са мојим бројним пословима - пише Кордеј у предговору.

Након дуго година Кордеј се вратио пројекту и завршио га у прољеће 2023, да би пред публику стигло у овом двоструком српско-хрватском издању.

Радња је постављена у специфичном кључу и дешава се у свијету стрипа, улазећи у суштински однос умјетника и његовог дјела преломљен кроз породичне и друштвене односе. Једног дана сину славног стрип умјетника Томислава Брандта, такође стрип цртачу, на врата закуца јунак очевог најпопуларнијег стрипа, главом и брадом легендарни револвераш Тексас Кид. И не треба пуно да би се схватило како је лик “измишљеног” Томислава Брандта креиран према Андрији Мауровићу, чиме Кордеј одаје почаст свом ауторском узору.

Радња која нас упознаје са мрачном судбином Томислава Бранта пуном насиља, крви и ратних трагедија уводи нас у комплексну причу о односу умјетника и његовог стриповског сина и његових стварних чланова породице, сина и супруге, гдје Тексас брзо преузима сву очеву љубав и почиње да раздваја стварне чланове породице Брандт.

Кордеј, очекивано, бриљира специфичним и препознатљивим стилом, мајсторски комбинујући цртачке технике и алатке попут оловке и туша, оживљавајући на папиру чудесну сагу о животу и смрти умјетника, како кроз архетипске слике Другог свјетског рата, тако и кроз посвете бројним дјелима поп културе, од филма до стрипа.

Стрип је објављен на 232 црно-бијеле стране у тврдом повезу уз Кордејев предговор, а најбоље је ријечи препустити Радовану Брандту и његовом првом утиску када упозна свог стрип брата.

- Гледам витку фигуру на вратима и не долазим к себи. Преплануо мушкарац у раним тридесетим смијеши ми се низом бисерних зуба који у куту стишћу неупаљен цигарило. Црвена вратна марама, црна кошуља од чврста материјала, која оставља дојам као да је свилена, прашњаве хлаче и чизме са блиставим мамузама. О појасу висе два сребрна револвера који свјетлуцају хладно као и његове очи. Пред вратима стоји Тексас Кид - биљежи он.

Похвале

Владимир Шагадин, графички дизајнер, илустратор и стрип издавач, у свом надахнутом тексту за хрватски портал “Телеграм ХР” нема дилеме о важности Кордејевог дјела. Прецизније речено, он проглашава стрип “Тексас Кид, мој брат” најзначајнијим и највећим домаћим стрип албумом у Хрватској.

- Кордејев “Тексас Кид” је попут споменика нулте категорије посвећеног домаћем стрипу, али и питањима људских судбина, оставштина, генерацијских оптерећења, као и покушаја да сазнамо од чега смо направљени - рекао је Шагадин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана