Strip “Teksas Kid, moj brat” objavljen u izdanju “Veselog četvrtka”

Branislav Predojević
Strip “Teksas Kid, moj brat” objavljen u izdanju “Veselog četvrtka”

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Veseli četvrtak” u ediciji “Međuvreme” kao peto izdanje objavila je strip “Teksas Kid, moj brat” slavnog hrvatskog strip umjetnika Igora Kordeja.

U pitanju je magnum opus ovog slavnog umjetnika svjetske reputacije, koji je nastao po scenariju Darka Macana, a koji je Kordej stvarao više od 20 godina. Prvo je strip jesenas objavio hrvatski izdavač “Fibra”, a potom je i “Veseli četvrtak” spremio luksuzno srpsko izdanje.

Ovo kanonsko djelo i na prvo čitanje novi klasik u opusu domaćeg strip majstora, koji je radio za najveće svjetske izdavače od “Marvela” preko DC-a do “Delakurata” i drugih, nastajalo je dugo i polako, prvo kao saradnja sa kolegom Macanom na adaptaciji njegove istoimene novele, a potom, po Kordejevim riječima, kao autentična lična opsesija.

- To što je pred vama je jedna posebna beba, rođena poslije duge i teške trudnoće. Bila je začeta još 2002, kada se tokom čitanja kratke priče Darka Macana mnoštvo izuzetnih slika počelo usađivati u moj um. Tamo su cvjetale i razvijale se same od sebe, postavši nakon izvjesnog vremena i teret. Kako bih ih se oslobodio, počeo sam crtati te slike, dovršavajući svaki mjesec osam do deset tabli uporedo sa mojim brojnim poslovima - piše Kordej u predgovoru.

Nakon dugo godina Kordej se vratio projektu i završio ga u proljeće 2023, da bi pred publiku stiglo u ovom dvostrukom srpsko-hrvatskom izdanju.

Radnja je postavljena u specifičnom ključu i dešava se u svijetu stripa, ulazeći u suštinski odnos umjetnika i njegovog djela prelomljen kroz porodične i društvene odnose. Jednog dana sinu slavnog strip umjetnika Tomislava Brandta, takođe strip crtaču, na vrata zakuca junak očevog najpopularnijeg stripa, glavom i bradom legendarni revolveraš Teksas Kid. I ne treba puno da bi se shvatilo kako je lik “izmišljenog” Tomislava Brandta kreiran prema Andriji Mauroviću, čime Kordej odaje počast svom autorskom uzoru.

Radnja koja nas upoznaje sa mračnom sudbinom Tomislava Branta punom nasilja, krvi i ratnih tragedija uvodi nas u kompleksnu priču o odnosu umjetnika i njegovog stripovskog sina i njegovih stvarnih članova porodice, sina i supruge, gdje Teksas brzo preuzima svu očevu ljubav i počinje da razdvaja stvarne članove porodice Brandt.

Kordej, očekivano, briljira specifičnim i prepoznatljivim stilom, majstorski kombinujući crtačke tehnike i alatke poput olovke i tuša, oživljavajući na papiru čudesnu sagu o životu i smrti umjetnika, kako kroz arhetipske slike Drugog svjetskog rata, tako i kroz posvete brojnim djelima pop kulture, od filma do stripa.

Strip je objavljen na 232 crno-bijele strane u tvrdom povezu uz Kordejev predgovor, a najbolje je riječi prepustiti Radovanu Brandtu i njegovom prvom utisku kada upozna svog strip brata.

- Gledam vitku figuru na vratima i ne dolazim k sebi. Preplanuo muškarac u ranim tridesetim smiješi mi se nizom bisernih zuba koji u kutu stišću neupaljen cigarilo. Crvena vratna marama, crna košulja od čvrsta materijala, koja ostavlja dojam kao da je svilena, prašnjave hlače i čizme sa blistavim mamuzama. O pojasu vise dva srebrna revolvera koji svjetlucaju hladno kao i njegove oči. Pred vratima stoji Teksas Kid - bilježi on.

Pohvale

Vladimir Šagadin, grafički dizajner, ilustrator i strip izdavač, u svom nadahnutom tekstu za hrvatski portal “Telegram HR” nema dileme o važnosti Kordejevog djela. Preciznije rečeno, on proglašava strip “Teksas Kid, moj brat” najznačajnijim i najvećim domaćim strip albumom u Hrvatskoj.

- Kordejev “Teksas Kid” je poput spomenika nulte kategorije posvećenog domaćem stripu, ali i pitanjima ljudskih sudbina, ostavština, generacijskih opterećenja, kao i pokušaja da saznamo od čega smo napravljeni - rekao je Šagadin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana