Српска погодно подручје за развој филмске продукције

СРНА
Српска погодно подручје за развој филмске продукције

БАЊАЛУКА - Аудио-визуелни центар Републике Српске представио је вечерас у Бањалуци брошуру са више од 100 мапираних филмских локација у Српској и Уредбу о условима и поступку додјеле подстицајних средстава инвеститору који у Републици производи аудио-визуелно дјело.

Вечерашња свечаност у Музеју савремене умјетности Републике Српске одржана је под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, у чије име је присутне поздравила његов изасланик Соња Давидовић.

Давидовићева је истакла да је Српска погодно подручје за развој филмске продукције и да је вјера у младе људе, професионалце у свом послу, којима је и дата могућност да руководе Аудио-визуелним центром Републике Српске дала резултат.

"С обзиром на намјеру Аудио-визуелног центра да привуче инвестоторе који би улагали у филмску и аудио-визуелну продукција, можемо очекивати да се такве активности и пројекти позитивно рефлектују и на друге привредне гране у Републици Српској", рекла је Давидовићева.

Она је истакла да ће на том путу институције Републике Српске бити подршка Аудио-визуелном центру.

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић рекла је да је доношењем Закона о аудио-визуелним дјелатностима и дефинисањем подстицајних мјера обезбијеђена конкурентност Српске као локације за снимање филмова у односу на земље у окружењу.

"Тиме се омогућава несметан развој филмске индустрије на територији Републике Српске, али се истовремено подстичу и друге привредне активности и повећава коришћење и ангажованост домаћих ресурса у вези са аудио-визуелном производњом", рекла је Стојичићева.

Она је истакла да очекује веће занимање страних продуцената за Републику Српску као филмску дестинацију и навела да је један од важнијих задатака Аудио-визуелног центра да ради на промоцији филмских локација и пружи на увид јавности кључне аспекте нове уредбе.

"Министарство просвјете и културе очекује подршку и сарадњу у области развоја аудио-визуелне умјетности у Републици Српској јер ће овај вид подршке култури на најбољи начин промовисати Српску", закључила је Стојичићева.

Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је новинарима да су у брошури "Осјети, доживи, забиљежи" мапиране локације широм Српске са фотографијама и свим потребним информацијама за потенцијалне инвеститоре, те да је од данас у примјени и њена дигитална верзија.

Она је навела да је 30 одсто подстицаја које је омогућила Влада Српске одличан и атрактиван адут да потенцијални инвеститори дођу у Републику Српску и снимају филмове.

"Очекујемо да подстицаји намијењени продукцијским кућама и приступачне филмске локације мапиране широм Републике Српске, привуку инвеститоре и подстакну копродукцију филмова", истакла је Илићева.

Она је рекла да вечерашњи догађај треба схватити као прекретницу у развоју филмске индустрије у Републици Српској и да очекује да ће разултати врло брзо бити видљиви.

Филмски и телевизијски сценариста и некадашњи директор Филмског центра Србије Бобан Јевтић рекао је да су брошура и уредба које су вечерас представљене предуслов да потенцијални инвеститори дођу да снимају у Српској.

"Увођењем пореских олакшица и подстицаја налазите се поново на филмској мапи Европе. То није само интерес филмских екипа, то је интерес целе државе на неки начин. Те филмске екипе када долазе из иностранства, користе неки транспорт, локално становништво за неки рад и друго", рекао је Јевтић.

Он је навео да је у Србији рађено испитивање које је показало да се на један уложени евро државе шест евра врати од филмских екипа.

Вечерашњој промоцији присуствовали су, између осталих, представници Генералног козулата Србије у Бањалуци, представници локалних власти, домаћи и регионални филмски ствараоци, продуценти, редитељи, сценаристи и представници регионалних аудио-визуелних центара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана