Srpska pogodno područje za razvoj filmske produkcije

SRNA
Srpska pogodno područje za razvoj filmske produkcije

BANjALUKA - Audio-vizuelni centar Republike Srpske predstavio je večeras u Banjaluci brošuru sa više od 100 mapiranih filmskih lokacija u Srpskoj i Uredbu o uslovima i postupku dodjele podsticajnih sredstava investitoru koji u Republici proizvodi audio-vizuelno djelo.

Večerašnja svečanost u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske održana je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u čije ime je prisutne pozdravila njegov izaslanik Sonja Davidović.

Davidovićeva je istakla da je Srpska pogodno područje za razvoj filmske produkcije i da je vjera u mlade ljude, profesionalce u svom poslu, kojima je i data mogućnost da rukovode Audio-vizuelnim centrom Republike Srpske dala rezultat.

"S obzirom na namjeru Audio-vizuelnog centra da privuče investotore koji bi ulagali u filmsku i audio-vizuelnu produkcija, možemo očekivati da se takve aktivnosti i projekti pozitivno reflektuju i na druge privredne grane u Republici Srpskoj", rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da će na tom putu institucije Republike Srpske biti podrška Audio-vizuelnom centru.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da je donošenjem Zakona o audio-vizuelnim djelatnostima i definisanjem podsticajnih mjera obezbijeđena konkurentnost Srpske kao lokacije za snimanje filmova u odnosu na zemlje u okruženju.

"Time se omogućava nesmetan razvoj filmske industrije na teritoriji Republike Srpske, ali se istovremeno podstiču i druge privredne aktivnosti i povećava korišćenje i angažovanost domaćih resursa u vezi sa audio-vizuelnom proizvodnjom", rekla je Stojičićeva.

Ona je istakla da očekuje veće zanimanje stranih producenata za Republiku Srpsku kao filmsku destinaciju i navela da je jedan od važnijih zadataka Audio-vizuelnog centra da radi na promociji filmskih lokacija i pruži na uvid javnosti ključne aspekte nove uredbe.

"Ministarstvo prosvjete i kulture očekuje podršku i saradnju u oblasti razvoja audio-vizuelne umjetnosti u Republici Srpskoj jer će ovaj vid podrške kulturi na najbolji način promovisati Srpsku", zaključila je Stojičićeva.

Direktor Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić rekla je novinarima da su u brošuri "Osjeti, doživi, zabilježi" mapirane lokacije širom Srpske sa fotografijama i svim potrebnim informacijama za potencijalne investitore, te da je od danas u primjeni i njena digitalna verzija.

Ona je navela da je 30 odsto podsticaja koje je omogućila Vlada Srpske odličan i atraktivan adut da potencijalni investitori dođu u Republiku Srpsku i snimaju filmove.

"Očekujemo da podsticaji namijenjeni produkcijskim kućama i pristupačne filmske lokacije mapirane širom Republike Srpske, privuku investitore i podstaknu koprodukciju filmova", istakla je Ilićeva.

Ona je rekla da večerašnji događaj treba shvatiti kao prekretnicu u razvoju filmske industrije u Republici Srpskoj i da očekuje da će razultati vrlo brzo biti vidljivi.

Filmski i televizijski scenarista i nekadašnji direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić rekao je da su brošura i uredba koje su večeras predstavljene preduslov da potencijalni investitori dođu da snimaju u Srpskoj.

"Uvođenjem poreskih olakšica i podsticaja nalazite se ponovo na filmskoj mapi Evrope. To nije samo interes filmskih ekipa, to je interes cele države na neki način. Te filmske ekipe kada dolaze iz inostranstva, koriste neki transport, lokalno stanovništvo za neki rad i drugo", rekao je Jevtić.

On je naveo da je u Srbiji rađeno ispitivanje koje je pokazalo da se na jedan uloženi evro države šest evra vrati od filmskih ekipa.

Večerašnjoj promociji prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Generalnog kozulata Srbije u Banjaluci, predstavnici lokalnih vlasti, domaći i regionalni filmski stvaraoci, producenti, reditelji, scenaristi i predstavnici regionalnih audio-vizuelnih centara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana