Роман Ника Кејва “Смрт Зеке Манроа” као ТВ серија

Бранислав Предојевић
Роман Ника Кејва “Смрт Зеке Манроа” као ТВ серија

ЛОНДОН - Роман Ника Кејва “Смрт Зеке Манроа” из 2009. године биће адаптиран у шестодијелну телевизијску серију, а главну улогу тумачиће Мат Смит.

Режисерка Изабела Еклоф (“Индустрија”) режираће серију за “Скај ориџинал” према сценарију Пита Џексона, а британски глумац познат по серијама “Доктор Ху” и “Кућа змаја”, осим играња главне роле, биће и извршни продуцент серије заједно са Кејвом. Тренутно је у току потрага за глумцем који би глумио младог Зеку Јуниора у нади да ће се наћи узбудљиви нови талент. 

Серија прати заплет књиге доносећи причу у којој главни јунак Зека Манро, овисник о сексу и продавач козметичких производа од врата до врата, након самоубиства своје супруге Либи долази у ситуацију да је оптерећен малим сином и само лабавом концепцијом родитељства. Заједно са деветогодишњим Зеком Јуниором креће на епско путовање јужном Енглеском, док се њих двојица боре обуздати своју тугу на врло различите начине. Објављен 2009, “Смрт Зеке Манроа” други је Кејвов роман, након “Магарица је видјела анђела” из 1989. године.

Критика је била врло наклоњена роману, а уз њега су ишли описи типа, ставите Кормака Макартија, Франца Кафку и Бенија Хила у пансион на обали Брајтона и можда ће заједно смислити Зеку Манроа или овај роман силовито се намеће као дјело једног од највећих међужанровских приповједача нашег доба, компулсивно читалачко искуство које посједује сав уобичајени хорор и човјечност својствене дјелима Ника Кејва.

Говорећи о улози, Мат Смит је рекао да му је велика част радити са једним од својих омиљених музичара.

- Радити са Ником Кејвом велика ми је част. То је бриљантно истраживање љубави, туге и хаоса. У срцу дубока, тешка и њежна прича о оцу и сину који се носе са губитком и промјеном - рекао је Смит. Са друге стране, Кејв каже да је дуго сањао о храброј адаптацији свог другог романа, али да се већина понуда плашила садржаја његовог дјела.

- Коначно, неко са храброшћу да прихвати ову несвету причу. Одушевљен сам што оживљавају Зеку у свој његовој мањкавој слави и не могу се сјетити никога бољег од Мат Смита да га глуми - рекао је Кејв.

Снимање серије требало би да започне у прољеће 2024. у јужној Енглеској, а датум изласка тек треба бити објављен. Кејв је објавио још неколико књига током своје каријере, укључујући збирке поезије и кратких прича, а написао је и неколико филмских сценарија.

Албум

Кејв је почео микс свог сљедећег албума у пратњи бенда “Bed seds” раније овог мјесеца, након завршетка соло турнеје у Сјеверној Америци.

То би требало да буде његов први албум урађен заједно са бендом након издања “Ghosteen” (2019), а Кејв је његов процес описао веома тешким искуством, јер је наводно заборавио како се пишу гласне рок пјесме. Ново остварење биће 18. албум урађен са члановима своје групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана