Roman Nika Kejva “Smrt Zeke Manroa” kao TV serija

Branislav Predojević
Roman Nika Kejva “Smrt Zeke Manroa” kao TV serija

LONDON - Roman Nika Kejva “Smrt Zeke Manroa” iz 2009. godine biće adaptiran u šestodijelnu televizijsku seriju, a glavnu ulogu tumačiće Mat Smit.

Režiserka Izabela Eklof (“Industrija”) režiraće seriju za “Skaj oridžinal” prema scenariju Pita Džeksona, a britanski glumac poznat po serijama “Doktor Hu” i “Kuća zmaja”, osim igranja glavne role, biće i izvršni producent serije zajedno sa Kejvom. Trenutno je u toku potraga za glumcem koji bi glumio mladog Zeku Juniora u nadi da će se naći uzbudljivi novi talent. 

Serija prati zaplet knjige donoseći priču u kojoj glavni junak Zeka Manro, ovisnik o seksu i prodavač kozmetičkih proizvoda od vrata do vrata, nakon samoubistva svoje supruge Libi dolazi u situaciju da je opterećen malim sinom i samo labavom koncepcijom roditeljstva. Zajedno sa devetogodišnjim Zekom Juniorom kreće na epsko putovanje južnom Engleskom, dok se njih dvojica bore obuzdati svoju tugu na vrlo različite načine. Objavljen 2009, “Smrt Zeke Manroa” drugi je Kejvov roman, nakon “Magarica je vidjela anđela” iz 1989. godine.

Kritika je bila vrlo naklonjena romanu, a uz njega su išli opisi tipa, stavite Kormaka Makartija, Franca Kafku i Benija Hila u pansion na obali Brajtona i možda će zajedno smisliti Zeku Manroa ili ovaj roman silovito se nameće kao djelo jednog od najvećih međužanrovskih pripovjedača našeg doba, kompulsivno čitalačko iskustvo koje posjeduje sav uobičajeni horor i čovječnost svojstvene djelima Nika Kejva.

Govoreći o ulozi, Mat Smit je rekao da mu je velika čast raditi sa jednim od svojih omiljenih muzičara.

- Raditi sa Nikom Kejvom velika mi je čast. To je briljantno istraživanje ljubavi, tuge i haosa. U srcu duboka, teška i nježna priča o ocu i sinu koji se nose sa gubitkom i promjenom - rekao je Smit. Sa druge strane, Kejv kaže da je dugo sanjao o hrabroj adaptaciji svog drugog romana, ali da se većina ponuda plašila sadržaja njegovog djela.

- Konačno, neko sa hrabrošću da prihvati ovu nesvetu priču. Oduševljen sam što oživljavaju Zeku u svoj njegovoj manjkavoj slavi i ne mogu se sjetiti nikoga boljeg od Mat Smita da ga glumi - rekao je Kejv.

Snimanje serije trebalo bi da započne u proljeće 2024. u južnoj Engleskoj, a datum izlaska tek treba biti objavljen. Kejv je objavio još nekoliko knjiga tokom svoje karijere, uključujući zbirke poezije i kratkih priča, a napisao je i nekoliko filmskih scenarija.

Album

Kejv je počeo miks svog sljedećeg albuma u pratnji benda “Bed seds” ranije ovog mjeseca, nakon završetka solo turneje u Sjevernoj Americi.

To bi trebalo da bude njegov prvi album urađen zajedno sa bendom nakon izdanja “Ghosteen” (2019), a Kejv je njegov proces opisao veoma teškim iskustvom, jer je navodno zaboravio kako se pišu glasne rok pjesme. Novo ostvarenje biće 18. album urađen sa članovima svoje grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana