Приказани лични предмети Милице и Иве Андрића

Srna
Foto: Srna

ШАМАЦ- Другог дана програма Фестивала "Милица" у Шамцу, посвећеног Милици Бабић Андрић знаменитој Шамчанки, првом школованом костимографу на овим просторима, супрузи нобеловца Иве Андрића, приказана су лични предмети брачног пара Андрић који се чувају у Андрићевој кући у Херцег Новом.

Приређена је и презентација историјата, музејске и културне дјелатности.

Госпава Косовић, организатор програма у Кући Иве Андрића у Херцег Новом, истакла је да је прошле године потписан Споразум о сарадњи између "Херцег феста" и Центра за културу Шамац.

"Желим да представим нашу кућу и све оно што имамо у понуди, што радимо током цијеле године и да позовемо људе да дођу у наш музеј када буду у Херцег Новом", рекла је Косовићева.

Она је додала да је Кућа Иве Андрића једина коју је нобеловац саградио са својом супругом Милицом на њену идеју и по њеном пројекту, а у којој су провели пет својих најљепших година и у чијој је башти преминула Милица.

Косовићева је навела да је градња куће почела 1962. године и да је завршена 1963. године, те да послије смрти супруге и након што ју је сахранио у Београду Иво Андрић никада више није дошао у ову кућу у Херцег Новом.

Она је додала да током године кроз музеј Андрића прођу стотине посјетилаца из цијелог свијета, а највише их буде од јула до октобра.

Татјана Тејовић, директор Јавне установе културе под које спада и Кућа Иве Андрића, рекла је Срни да јој је драго што имају од прошле године потписан Споразум о сарадњи са Центром за културу Шамац и што се сарадња наставља, те се нада да ће иза овога изаћи боље и садржајније манифестације, истичући да Андрићи то заслужују.

"Мислим да је јако важно одржавати успомену на нобеловца Иву Андрића и његову супругу Милицу Бабић Андрић, рођену Шамчанку, која то заслужује не само као његова супруга, него и као жена која је имала завидну каријеру", рекла је Тејовићева. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана