Prikazani lični predmeti Milice i Ive Andrića

Srna
Foto: Srna

ŠAMAC- Drugog dana programa Festivala "Milica" u Šamcu, posvećenog Milici Babić Andrić znamenitoj Šamčanki, prvom školovanom kostimografu na ovim prostorima, supruzi nobelovca Ive Andrića, prikazana su lični predmeti bračnog para Andrić koji se čuvaju u Andrićevoj kući u Herceg Novom.

Priređena je i prezentacija istorijata, muzejske i kulturne djelatnosti.

Gospava Kosović, organizator programa u Kući Ive Andrića u Herceg Novom, istakla je da je prošle godine potpisan Sporazum o saradnji između "Herceg festa" i Centra za kulturu Šamac.

"Želim da predstavim našu kuću i sve ono što imamo u ponudi, što radimo tokom cijele godine i da pozovemo ljude da dođu u naš muzej kada budu u Herceg Novom", rekla je Kosovićeva.

Ona je dodala da je Kuća Ive Andrića jedina koju je nobelovac sagradio sa svojom suprugom Milicom na njenu ideju i po njenom projektu, a u kojoj su proveli pet svojih najljepših godina i u čijoj je bašti preminula Milica.

Kosovićeva je navela da je gradnja kuće počela 1962. godine i da je završena 1963. godine, te da poslije smrti supruge i nakon što ju je sahranio u Beogradu Ivo Andrić nikada više nije došao u ovu kuću u Herceg Novom.

Ona je dodala da tokom godine kroz muzej Andrića prođu stotine posjetilaca iz cijelog svijeta, a najviše ih bude od jula do oktobra.

Tatjana Tejović, direktor Javne ustanove kulture pod koje spada i Kuća Ive Andrića, rekla je Srni da joj je drago što imaju od prošle godine potpisan Sporazum o saradnji sa Centrom za kulturu Šamac i što se saradnja nastavlja, te se nada da će iza ovoga izaći bolje i sadržajnije manifestacije, ističući da Andrići to zaslužuju.

"Mislim da je jako važno održavati uspomenu na nobelovca Ivu Andrića i njegovu suprugu Milicu Babić Andrić, rođenu Šamčanku, koja to zaslužuje ne samo kao njegova supruga, nego i kao žena koja je imala zavidnu karijeru", rekla je Tejovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana