Изложба “Слике живота: Фотографије Албера Кана”: Љепота Косова и Метохије након ослобођења

И.Б.
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Изложба “Слике живота: Фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године”, отворена је данас у Великом изложбеном салону Банског двора поводом дана Архива Републике Српске, који се обиљежава данас (у суботу).

Ова значајна поставка резултат је сарадње Архива РС Историјског архива Ужице, Архива Косова и Метохије, Дома културе “Грачаница” и Галерије уметности Приштина – Грачаница. 

Директор Архива РС Бојан Стојнић нагласио је да је ово сјајна изложба на којој је представљено 52 паноа и 80 фотографија које бањалучка публика може да види први пут.

-Изложба је резултата сарадње три установе, јер као што знате Архив РС има развијену међународну и међуархивску сарадњу. Фотографије које публика може да види су прве фотографије у боји које су снимљене на српском етничком простору, у прољеће. Наиме чувени француски банкар, мецена и поштовалац културе Албер Кан, који има свој музеј у Паризу, послао је експедицију у 40 земаља широм свијета да забиљеже објективом најљепше пејзаже, предјеле, грађевине, обичаје становништво и једна од тих експедиција је у априлу 1913. године дошла на Косово и Метохију које је тада било ослобођено накокон више вијекова османске владавине - објаснио је Стојнић.

Према његовим ријечима  на тим фотографијама можемо видјети оронулост градова, варошица и села на Косову и Метохији,  јер је то фотографисано пар мјесеци након ослобођења. 

- Међутим, можемо видјети и сав сјај и раскош Милутинове Грачанице, затим народне ношње, весела лица људе који живе у својој ослобођеној држави, али и разноликост култура људи који живе на том простору-рекао је он.

Министарка просвјете и културе РС Жељка Стојичић додала је да ће ова поставка приказати тренутке старе вијек и по, те да је овом сарададњом поменутих архива направљен мост преко кога ће култура да се креће у будућности добром сарадњом.

Директор Архива Косова и Метохије Марко Марковић нагласио је да је ова изложба настала повдом обиљежавања 110 година од солобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату. 

-Све фотографије које се могу видјети настале су у првој половини 1913. На њима је приказана  оновремена Приштина, Липљан, Грачаница и Призрен. 

Ове фотографије говоре више од хиљаду речи, јер  на њима можемо видети како су изгледала поменута места у том хронолошком периоду, састав станоништва, богатство народне ношње и свега осталог-испричао је Марковић.

Додао је да је ово прва сарадња са Архивом Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана