Izložba “Slike života: Fotografije Albera Kana”: Ljepota Kosova i Metohije nakon oslobođenja

I.B.
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Izložba “Slike života: Fotografije Albera Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine”, otvorena je danas u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora povodom dana Arhiva Republike Srpske, koji se obilježava danas (u subotu).

Ova značajna postavka rezultat je saradnje Arhiva RS Istorijskog arhiva Užice, Arhiva Kosova i Metohije, Doma kulture “Gračanica” i Galerije umetnosti Priština – Gračanica. 

Direktor Arhiva RS Bojan Stojnić naglasio je da je ovo sjajna izložba na kojoj je predstavljeno 52 panoa i 80 fotografija koje banjalučka publika može da vidi prvi put.

-Izložba je rezultata saradnje tri ustanove, jer kao što znate Arhiv RS ima razvijenu međunarodnu i međuarhivsku saradnju. Fotografije koje publika može da vidi su prve fotografije u boji koje su snimljene na srpskom etničkom prostoru, u proljeće. Naime čuveni francuski bankar, mecena i poštovalac kulture Alber Kan, koji ima svoj muzej u Parizu, poslao je ekspediciju u 40 zemalja širom svijeta da zabilježe objektivom najljepše pejzaže, predjele, građevine, običaje stanovništvo i jedna od tih ekspedicija je u aprilu 1913. godine došla na Kosovo i Metohiju koje je tada bilo oslobođeno nakokon više vijekova osmanske vladavine - objasnio je Stojnić.

Prema njegovim riječima  na tim fotografijama možemo vidjeti oronulost gradova, varošica i sela na Kosovu i Metohiji,  jer je to fotografisano par mjeseci nakon oslobođenja. 

- Međutim, možemo vidjeti i sav sjaj i raskoš Milutinove Gračanice, zatim narodne nošnje, vesela lica ljude koji žive u svojoj oslobođenoj državi, ali i raznolikost kultura ljudi koji žive na tom prostoru-rekao je on.

Ministarka prosvjete i kulture RS Željka Stojičić dodala je da će ova postavka prikazati trenutke stare vijek i po, te da je ovom saradadnjom pomenutih arhiva napravljen most preko koga će kultura da se kreće u budućnosti dobrom saradnjom.

Direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković naglasio je da je ova izložba nastala povdom obilježavanja 110 godina od solobođenja Kosova i Metohije u Prvom balkanskom ratu. 

-Sve fotografije koje se mogu vidjeti nastale su u prvoj polovini 1913. Na njima je prikazana  onovremena Priština, Lipljan, Gračanica i Prizren. 

Ove fotografije govore više od hiljadu reči, jer  na njima možemo videti kako su izgledala pomenuta mesta u tom hronološkom periodu, sastav stanoništva, bogatstvo narodne nošnje i svega ostalog-ispričao je Marković.

Dodao je da je ovo prva saradnja sa Arhivom Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana