Љубавна писма Дучића и Маге пред очима јавности

ГС
Љубавна писма Дучића и Маге пред очима јавности

У Галерији Центра за културу “Семберија” отворена је изложба “Писма Дучића и Маге” у оквиру културно-умјетничке манифестације “Дучићеви и Магини сати”, која се одржава у Бијељини. Изложба обухвата љубавна писма која су размјењивали Магдалена и Дучић, а уступила их је Матица српска из Новог Сада, најстарија српска књижевна, културна и научна институција. Допринос изложби је дало и Удружење Херцеговаца из Бијељине, јер је, захваљујући ангажовању овог удружења, из легата Јована Дучића у Требињу, стигао дио материјала за изложбу, пише портал Види Српску. Аутор изложбе Тања Лазић из Музеја Семберије је захвалила је Матици српској за сарадњу без које изложба не би могла бити представљена. Лазићева је рекла да је ријеч о ограниченој колекцији писама које је сачувао и Матици предао Магдаленин сестрић, када је већ био у дубокој старости.

Изложба обухвата љубавна писма која су размјењивали Магдалена и Дучић, а уступила их је Матица српска из Новог Сада, најстарија српска књижевна, културна и научна институција.

Допринос изложби је дало и Удружење Херцеговаца из Бијељине, јер је, захваљујући ангажовању овог удружења, из легата Јована Дучића у Требињу, стигао дио материјала за изложбу, пише портал Види Српску.

Аутор изложбе Тања Лазић из Музеја Семберије је захвалила је Матици српској за сарадњу без које изложба не би могла бити представљена.

Лазићева је рекла да је ријеч о ограниченој колекцији писама које је сачувао и Матици предао Магдаленин сестрић, када је већ био у дубокој старости.

Прва љубав и пјесничко надахнуће Јована Дучића, жена због које се никада није оженио, прва бијељинска пјесникиња Магдалена Мага Живановић нестаје из сјећања као што се руши и њена родна кућа у којој је једно вријеме живио и велики српски пјесник и дипломата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана