Ljubavna pisma Dučića i Mage pred očima javnosti

GS
Ljubavna pisma Dučića i Mage pred očima javnosti

U Galeriji Centra za kulturu “Semberija” otvorena je izložba “Pisma Dučića i Mage” u okviru kulturno-umjetničke manifestacije “Dučićevi i Magini sati”, koja se održava u Bijeljini. Izložba obuhvata ljubavna pisma koja su razmjenjivali Magdalena i Dučić, a ustupila ih je Matica srpska iz Novog Sada, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija. Doprinos izložbi je dalo i Udruženje Hercegovaca iz Bijeljine, jer je, zahvaljujući angažovanju ovog udruženja, iz legata Jovana Dučića u Trebinju, stigao dio materijala za izložbu, piše portal Vidi Srpsku. Autor izložbe Tanja Lazić iz Muzeja Semberije je zahvalila je Matici srpskoj za saradnju bez koje izložba ne bi mogla biti predstavljena. Lazićeva je rekla da je riječ o ograničenoj kolekciji pisama koje je sačuvao i Matici predao Magdalenin sestrić, kada je već bio u dubokoj starosti.

Izložba obuhvata ljubavna pisma koja su razmjenjivali Magdalena i Dučić, a ustupila ih je Matica srpska iz Novog Sada, najstarija srpska književna, kulturna i naučna institucija.

Doprinos izložbi je dalo i Udruženje Hercegovaca iz Bijeljine, jer je, zahvaljujući angažovanju ovog udruženja, iz legata Jovana Dučića u Trebinju, stigao dio materijala za izložbu, piše portal Vidi Srpsku.

Autor izložbe Tanja Lazić iz Muzeja Semberije je zahvalila je Matici srpskoj za saradnju bez koje izložba ne bi mogla biti predstavljena.

Lazićeva je rekla da je riječ o ograničenoj kolekciji pisama koje je sačuvao i Matici predao Magdalenin sestrić, kada je već bio u dubokoj starosti.

Prva ljubav i pjesničko nadahnuće Jovana Dučića, žena zbog koje se nikada nije oženio, prva bijeljinska pjesnikinja Magdalena Maga Živanović nestaje iz sjećanja kao što se ruši i njena rodna kuća u kojoj je jedno vrijeme živio i veliki srpski pjesnik i diplomata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana