Кућа “Марија” мјесто умјетности и дизајна у Бањалуци ФОТО/ВИДЕО

Илијана Божић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - Ушушкана у једну од најљепших бањалучких улица кућа умјетности и дизајна “Марија”, гдје је кафа слађа, друштво пријатно, а инспирација неизбјежна, мјесто је у којем су антиквитети добили сигуран дом и које пружа подршку да будемо оно што смо одувијек жељели.

Кућа “Марија”, која се налази у улици Бранка Радичевића, испуњена љубављу и топлином отворила је врата прије три мјесеца и од тада је окупила веома много жена које на разноврсним радионицама сликају и стварају дружећи се и ослобађајући се од свакодневице. Ова прича настала је из жеље двије талентоване жене, графичког дизајнера Иване Пастир са дугогодишњим искуством у изради брендинга за познате фирме и архитекте Валентине Савић Мандић, која успјешно ради пројектовање објеката и ентеријера. Оне су жељеле да створе свој простор за креативни рад, односно студио за израду графичког дизајна и архитектонско пројектовање ентеријера. Тај простор су пронашле у породичној кући која је изграђена почетком прошлог вијека. Тако је настала “Марија” мјесто гдје се рађају нове идеје, а у овој кући свој кутак је пронашла и сликарка Александра Кецман чији атеље “Перо Гриђо” чини дио овог простора.

О свему томе за “Глас Српске” говорила је Ивана Пастир која нам је објаснила због чега се кућа зове “Марија”.

- Кад смо Валентина и ја први пут ушле у ову кућу угледале смо црно бијелу фотографију лијепе жене. Испоставило се да се звала Марија, да је живјела у овој кући и да је била заштитно лице једне од најуспјешнијих регионалних фирми “Чајавец”, у доба кад су жене ријетко и радиле. Била је другачија и по начину облачења и размишљања - објаснила је Пастир.

Поменута фотографија је у кући и даље, а Ивана је додала да им је Марија дала задатак да кроз овај простор пренесу љубав према животу и страст према оном што воле да раде.

- Замисао је била да наставимо причу ове посебне жене.  Простор је требало уредити и тај процес је трајао дуго. Гледале смо да сачувамо све што можемо. Тако смо приликом рестаурације зидова, гулећи тапете добили посебан изглед који смо одлучили да задржимо па он сада подсјећа на фреске, а стари дух исијава из њега - испричала је Пастир.

Додала је да су у кући пронашле много старинског намјештаја те да су искористиле дио тога. Уласком у просторије просто се одушевите на сваки кутак који је са много укуса, стила и љубави уређен. Старинске фотеље, архаичне лампе, грамофон и плоче одводе нас у нека давна времена, а модерни детаљи укусно спојени са овим старинским подсјећају нас на вријеме у којем смо.

- Жељеле смо да сачувамо све што је било могуће сачувати, а реновирале смо оно што се није могло избјећи. Тако да смо направиле спој старог и новог. Рецимо, оставиле смо стара врата, зидове и плочице - рекла је она.

Нагласила је да су дошле на идеју да кућу учине доступном и другима па су тако покренуле радионице уз које је вино обавезно.

- Кренуле смо са радионицом “Сликај уз вино”, а поента је да жена издвоји три сата само за себе, да се овдје опусти, да ужива, да прича и да се дружи, да упозна нове људе - да нахрани душу и да се искључи из свакодневице - казала је Пастир.

Истакла је да су до сада имали радионице сликања, веза и грнчарије те да у децембру планирају да наставе тим темпом.

- Битно је што жене овдје дођу да се опусте. На почетку дођу у страху, питају се како ће насликати слику, међутим кад заврше буду одушевљене, а свака од њих каже да је три сата стварала не размишљајући ни о чему. Жене овдје уживају - испричала је Пастир.

Како је казала кућу “Марија” могуће је изнајмити за фотографисање, али и за мање промоције. Такође, навела је да планирају да подрум који је у кући постане вински подрум, у којем би могли да уживају сви љубитељи добрих вина.

“Кист и вино”

Дружења у кући “Марија” биће настављена у суботу од 14 до 17 часова када ће трајати радионица уз “Кист и вино”. Како је казала Ивана Пастир у плану је да на прољеће у дворишту куће буде организована и сликарска колонија.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glas Srpske (@glassrpske)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана