Kuća “Marija” mjesto umjetnosti i dizajna u Banjaluci FOTO/VIDEO

Ilijana Božić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Ušuškana u jednu od najljepših banjalučkih ulica kuća umjetnosti i dizajna “Marija”, gdje je kafa slađa, društvo prijatno, a inspiracija neizbježna, mjesto je u kojem su antikviteti dobili siguran dom i koje pruža podršku da budemo ono što smo oduvijek željeli.

Kuća “Marija”, koja se nalazi u ulici Branka Radičevića, ispunjena ljubavlju i toplinom otvorila je vrata prije tri mjeseca i od tada je okupila veoma mnogo žena koje na raznovrsnim radionicama slikaju i stvaraju družeći se i oslobađajući se od svakodnevice. Ova priča nastala je iz želje dvije talentovane žene, grafičkog dizajnera Ivane Pastir sa dugogodišnjim iskustvom u izradi brendinga za poznate firme i arhitekte Valentine Savić Mandić, koja uspješno radi projektovanje objekata i enterijera. One su željele da stvore svoj prostor za kreativni rad, odnosno studio za izradu grafičkog dizajna i arhitektonsko projektovanje enterijera. Taj prostor su pronašle u porodičnoj kući koja je izgrađena početkom prošlog vijeka. Tako je nastala “Marija” mjesto gdje se rađaju nove ideje, a u ovoj kući svoj kutak je pronašla i slikarka Aleksandra Kecman čiji atelje “Pero Griđo” čini dio ovog prostora.

O svemu tome za “Glas Srpske” govorila je Ivana Pastir koja nam je objasnila zbog čega se kuća zove “Marija”.

- Kad smo Valentina i ja prvi put ušle u ovu kuću ugledale smo crno bijelu fotografiju lijepe žene. Ispostavilo se da se zvala Marija, da je živjela u ovoj kući i da je bila zaštitno lice jedne od najuspješnijih regionalnih firmi “Čajavec”, u doba kad su žene rijetko i radile. Bila je drugačija i po načinu oblačenja i razmišljanja - objasnila je Pastir.

Pomenuta fotografija je u kući i dalje, a Ivana je dodala da im je Marija dala zadatak da kroz ovaj prostor prenesu ljubav prema životu i strast prema onom što vole da rade.

- Zamisao je bila da nastavimo priču ove posebne žene.  Prostor je trebalo urediti i taj proces je trajao dugo. Gledale smo da sačuvamo sve što možemo. Tako smo prilikom restauracije zidova, guleći tapete dobili poseban izgled koji smo odlučili da zadržimo pa on sada podsjeća na freske, a stari duh isijava iz njega - ispričala je Pastir.

Dodala je da su u kući pronašle mnogo starinskog namještaja te da su iskoristile dio toga. Ulaskom u prostorije prosto se oduševite na svaki kutak koji je sa mnogo ukusa, stila i ljubavi uređen. Starinske fotelje, arhaične lampe, gramofon i ploče odvode nas u neka davna vremena, a moderni detalji ukusno spojeni sa ovim starinskim podsjećaju nas na vrijeme u kojem smo.

- Željele smo da sačuvamo sve što je bilo moguće sačuvati, a renovirale smo ono što se nije moglo izbjeći. Tako da smo napravile spoj starog i novog. Recimo, ostavile smo stara vrata, zidove i pločice - rekla je ona.

Naglasila je da su došle na ideju da kuću učine dostupnom i drugima pa su tako pokrenule radionice uz koje je vino obavezno.

- Krenule smo sa radionicom “Slikaj uz vino”, a poenta je da žena izdvoji tri sata samo za sebe, da se ovdje opusti, da uživa, da priča i da se druži, da upozna nove ljude - da nahrani dušu i da se isključi iz svakodnevice - kazala je Pastir.

Istakla je da su do sada imali radionice slikanja, veza i grnčarije te da u decembru planiraju da nastave tim tempom.

- Bitno je što žene ovdje dođu da se opuste. Na početku dođu u strahu, pitaju se kako će naslikati sliku, međutim kad završe budu oduševljene, a svaka od njih kaže da je tri sata stvarala ne razmišljajući ni o čemu. Žene ovdje uživaju - ispričala je Pastir.

Kako je kazala kuću “Marija” moguće je iznajmiti za fotografisanje, ali i za manje promocije. Takođe, navela je da planiraju da podrum koji je u kući postane vinski podrum, u kojem bi mogli da uživaju svi ljubitelji dobrih vina.

“Kist i vino”

Druženja u kući “Marija” biće nastavljena u subotu od 14 do 17 časova kada će trajati radionica uz “Kist i vino”. Kako je kazala Ivana Pastir u planu je da na proljeće u dvorištu kuće bude organizovana i slikarska kolonija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Glas Srpske (@glassrpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana