“Кајмак” Милча Манчевског отвара овогодишњи “Први кадар”: Љубавни троуглови у комшилуку за почетак

Илијана Божић
“Кајмак” Милча Манчевског отвара овогодишњи “Први кадар”: Љубавни троуглови у комшилуку за почетак

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Филм “Кајмак” редитеља Милча Манчевског из Сјеверне Македоније отвориће Међународни филмски фестивал “Први кадар”, 17. по реду, који ће трајати до 29. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву.

Поменуто остварење биће приказано вечерас од 19 часова у Дому омладине Зворник уз присуство глумачке екипе. “Кајмак” приказује два љубавна троугла у једном комшилуку, а радња је смјештена у модерно Скопље и то на мјесту гдје се нова стаклена зграда издигла поред мале, трошне куће и тако приближила два различита свијета. Свјетска премијера овог филма била је на Међународном филмском фестивалу у Токију.

Овогодишњи фестивал “Први кадар” одржава се под мотом “Имаш ли идеју”. У такмичарском и пратећем програму биће приказано 60 филмова из региона и свијета. Филмови су селектовани по позиву умјетничког директора фестивала Александре Митрић Штифанић.

Организатори су најавили да је одбор фестивала у сусрет пунољетству фестивала, који је већ достигао завидну зрелост и искуство, а због потребе да публика види највећа регионална остварења играног филма, који су на досадашњим фестивалима приказивани ревијално, одлучио да реализује дугогодишњу идеју уводећи на 17. “Први кадар” нову такмичарску селекцију играних филмова из региона “Трагање”.

- Публика ће у овој селекцији имати прилику да види шест филмова из региона који до сада нису имали биоскопску дистрибуцију у Источном Сарајеву и Зворнику, а међу којима су неки премијерно приказани на престижним фестивалима, као и филмове аутора који су освајали награде попут Милча Манчевског, лауреата овогодишњег “Првог кадра” - истакли су организатори.

Савјет фестивала је донио одлуку да за ову годину плакета “Лик кнеза Павла Раденовића” буде додијељена редитељу Манчевском за допринос развоју и промоцији кинематографије региона.

Осим нове селекције, филмови ће се такмичити и у међународној селекцији документарних филмова страних аутора “У фокусу”, у регионалној селекцији документарних филмова аутора са простора бивше Југославије “Екс-Ју у фокусу”, у селекцији кратких играних филмова домаћих и страних аутора “Кратке приче”, те у међународној селекцији кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета “Кључ за филм” и у међународној селекцији документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета “Нови погледи”.

- Аутори ће се и ове године такмичити за престижне фестивалске награде “Филмска клапа” за филмове у студентским селекцијама, “Печат кнеза Павла Раденовића” за остале фестивалске селекције, “Капија Зворника” за најбољу режију и Гран при за најбољи филм фестивала - саопштили су организатори.

Нагласили су да ће, осим тога, први пут бити додијељена награда за најбољи играни филм региона, скулптура “Кључ Катере” рад академског сликара Борка Мочевића из Источног Сарајева.

- “Први кадар” традиционално доноси и богат пратећи програм са остварењима из цијелог свијета. У оквиру пратећег програма биће одржана Филмска школа “Првог кадра” са радионицама анимираног филма у Зворнику и Источном Сарајеву, а мастер клас предавање одржаће Драган Елчић - рекли су организатори.

Додали су да ће у пратећем програму бити одржана промоција монографије “Кино-поета великог црнила” посвећена филмском опусу Живојина Жике Павловића, представљање чувене радионице документарног филма “Атеље Варан”, као и радионице “Тин Интердок”, која је одржана у оквиру Студентског филмског кампа “Интеракција”, а чији је један од партнера био “Први кадар”. У дјечијем програму “Кидс фест” биће приказан први хрватски дугометражни 3Д анимирани филм “Цврчак и мравица” редитеља Луке Рукавине.

Фестивал подржавају Аудио-визуелни центар РС, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Жири

Филмове ће оцјењивати жири који чине редитељи Драган Елчић, Дејан Петровић и Хаџи Александар Ђуровић. Игране филмове ће оцјењивати жири у саставу редитељи Милан Тодоровић и Ненад Павловић из Србије, те филмски критичар и директор Филмског фестивала у Нишу Срђан Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана