“Kajmak” Milča Mančevskog otvara ovogodišnji “Prvi kadar”: Ljubavni trouglovi u komšiluku za početak

Ilijana Božić
“Kajmak” Milča Mančevskog otvara ovogodišnji “Prvi kadar”: Ljubavni trouglovi u komšiluku za početak

ISTOČNO SARAJEVO - Film “Kajmak” reditelja Milča Mančevskog iz Sjeverne Makedonije otvoriće Međunarodni filmski festival “Prvi kadar”, 17. po redu, koji će trajati do 29. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu.

Pomenuto ostvarenje biće prikazano večeras od 19 časova u Domu omladine Zvornik uz prisustvo glumačke ekipe. “Kajmak” prikazuje dva ljubavna trougla u jednom komšiluku, a radnja je smještena u moderno Skoplje i to na mjestu gdje se nova staklena zgrada izdigla pored male, trošne kuće i tako približila dva različita svijeta. Svjetska premijera ovog filma bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Tokiju.

Ovogodišnji festival “Prvi kadar” održava se pod motom “Imaš li ideju”. U takmičarskom i pratećem programu biće prikazano 60 filmova iz regiona i svijeta. Filmovi su selektovani po pozivu umjetničkog direktora festivala Aleksandre Mitrić Štifanić.

Organizatori su najavili da je odbor festivala u susret punoljetstvu festivala, koji je već dostigao zavidnu zrelost i iskustvo, a zbog potrebe da publika vidi najveća regionalna ostvarenja igranog filma, koji su na dosadašnjim festivalima prikazivani revijalno, odlučio da realizuje dugogodišnju ideju uvodeći na 17. “Prvi kadar” novu takmičarsku selekciju igranih filmova iz regiona “Traganje”.

- Publika će u ovoj selekciji imati priliku da vidi šest filmova iz regiona koji do sada nisu imali bioskopsku distribuciju u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, a među kojima su neki premijerno prikazani na prestižnim festivalima, kao i filmove autora koji su osvajali nagrade poput Milča Mančevskog, laureata ovogodišnjeg “Prvog kadra” - istakli su organizatori.

Savjet festivala je donio odluku da za ovu godinu plaketa “Lik kneza Pavla Radenovića” bude dodijeljena reditelju Mančevskom za doprinos razvoju i promociji kinematografije regiona.

Osim nove selekcije, filmovi će se takmičiti i u međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova stranih autora “U fokusu”, u regionalnoj selekciji dokumentarnih filmova autora sa prostora bivše Jugoslavije “Eks-Ju u fokusu”, u selekciji kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora “Kratke priče”, te u međunarodnoj selekciji kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Ključ za film” i u međunarodnoj selekciji dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Novi pogledi”.

- Autori će se i ove godine takmičiti za prestižne festivalske nagrade “Filmska klapa” za filmove u studentskim selekcijama, “Pečat kneza Pavla Radenovića” za ostale festivalske selekcije, “Kapija Zvornika” za najbolju režiju i Gran pri za najbolji film festivala - saopštili su organizatori.

Naglasili su da će, osim toga, prvi put biti dodijeljena nagrada za najbolji igrani film regiona, skulptura “Ključ Katere” rad akademskog slikara Borka Močevića iz Istočnog Sarajeva.

- “Prvi kadar” tradicionalno donosi i bogat prateći program sa ostvarenjima iz cijelog svijeta. U okviru pratećeg programa biće održana Filmska škola “Prvog kadra” sa radionicama animiranog filma u Zvorniku i Istočnom Sarajevu, a master klas predavanje održaće Dragan Elčić - rekli su organizatori.

Dodali su da će u pratećem programu biti održana promocija monografije “Kino-poeta velikog crnila” posvećena filmskom opusu Živojina Žike Pavlovića, predstavljanje čuvene radionice dokumentarnog filma “Atelje Varan”, kao i radionice “Tin Interdok”, koja je održana u okviru Studentskog filmskog kampa “Interakcija”, a čiji je jedan od partnera bio “Prvi kadar”. U dječijem programu “Kids fest” biće prikazan prvi hrvatski dugometražni 3D animirani film “Cvrčak i mravica” reditelja Luke Rukavine.

Festival podržavaju Audio-vizuelni centar RS, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, te opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Žiri

Filmove će ocjenjivati žiri koji čine reditelji Dragan Elčić, Dejan Petrović i Hadži Aleksandar Đurović. Igrane filmove će ocjenjivati žiri u sastavu reditelji Milan Todorović i Nenad Pavlović iz Srbije, te filmski kritičar i direktor Filmskog festivala u Nišu Srđan Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana