Изложба “Угодан рад” Обрада Ћешића у бањалучком ДКЦ “Инцел”

И. Б.
Изложба “Угодан рад” Обрада Ћешића у бањалучком ДКЦ “Инцел”

БАЊАЛУКА - Изложба “Угодан рад” београдског умјетника Обрада Ћешића отворена је у просторијама Друштвено културног центра (ДКЦ) “Инцел” до четвртка, а посјетиоци могу да је погледају у периоду од 17 до 20 часова.

Кустос поставке Јована Трифуљеско истакла је да је умјетничка инсталација “Угодан рад” Обрада Ћешића смјештена  у просторима бившег индустријског гиганта-фабрике “Инцел”, представљајући страдалнике историјског развоја који је довео до маргинализације радника.

- Кроз употребу медија скулптуре, као и елемената пронађених у склопу фабрике, Ћешић ствара снажан и дирљив призор са циљем да подстакне дијалог о индустријској баштини и о положају радника у савременом тренутку. Кроз позиционирање скулптура у простору који је раније био менза, Ћешић овим радом алудира на заједништво нарушено тзв. “прогресом” и незаустављиво брзим променама својственим за крај 20. и почетак 21. века - објаснила је Трифуљеско.

Додала је да умјетник приказујући раднике под гомилама шута и цигле, покреће живописан наратив о правима људи које је прогрес оставио иза себе. Тиме у посматрачу изазива емпатију и производи осјећај незадовољства са тренутним друштвеним структурама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана