Izložba “Ugodan rad” Obrada Ćešića u banjalučkom DKC “Incel”

I. B.
Izložba “Ugodan rad” Obrada Ćešića u banjalučkom DKC “Incel”

BANjALUKA - Izložba “Ugodan rad” beogradskog umjetnika Obrada Ćešića otvorena je u prostorijama Društveno kulturnog centra (DKC) “Incel” do četvrtka, a posjetioci mogu da je pogledaju u periodu od 17 do 20 časova.

Kustos postavke Jovana Trifuljesko istakla je da je umjetnička instalacija “Ugodan rad” Obrada Ćešića smještena  u prostorima bivšeg industrijskog giganta-fabrike “Incel”, predstavljajući stradalnike istorijskog razvoja koji je doveo do marginalizacije radnika.

- Kroz upotrebu medija skulpture, kao i elemenata pronađenih u sklopu fabrike, Ćešić stvara snažan i dirljiv prizor sa ciljem da podstakne dijalog o industrijskoj baštini i o položaju radnika u savremenom trenutku. Kroz pozicioniranje skulptura u prostoru koji je ranije bio menza, Ćešić ovim radom aludira na zajedništvo narušeno tzv. “progresom” i nezaustavljivo brzim promenama svojstvenim za kraj 20. i početak 21. veka - objasnila je Trifuljesko.

Dodala je da umjetnik prikazujući radnike pod gomilama šuta i cigle, pokreće živopisan narativ o pravima ljudi koje je progres ostavio iza sebe. Time u posmatraču izaziva empatiju i proizvodi osjećaj nezadovoljstva sa trenutnim društvenim strukturama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana