Изложба и промоција монографије "У борби рођене" у Градишци

Срна
Изложба и промоција монографије "У борби рођене" у Градишци

Изложба и промоција монографије "У борби рођене, допринос жена Козаре НОБ" ауторки Ведране Адамовић и Марине Љубичић Богуновић, о доприносу жена Козаре Народноослободилачкој борби, биће одржане 23. априла са почетком у 19 часова у Малој сали Културног центра у Градишци.

Ауторке прате жене кроз неколико улога прије, током и након Другог свјетског рата: илегалци, болничарке, борци, логорашице, мајке и припаднице Антифашистичког фронта жена, те истичу да је преображај жена у новонасталим околностима био подстакнут на првом мјесту борбом за голи живот, наводе из Културног центра Градишка.

У дјелу указују на спискове партизанских бригада и списак погинулих бораца са Меморијалног зида на Мраковици, према којима је видљиво да су у саставу партизанских јединица све до краја рата најбројнији били Срби, што се односи и на жене.

- Од 590 жена у партизанским јединицама, несрпске националности је било само 29. Осим Мире Цикоте, Лепе Радић, Анђе Кнежевић, Мике Мандић или Даре Бановић, те Миље Тороман Марин и Милице Тепић са познатих фотографија Жоржа Скригина, ту су и стотине имена и још више малих и великих подвига широј јавности мање познатих хероина - наведено је у саопштењу.

Ову публикацију су издали Музеј Козаре у Приједору, Национални парк Козара, Архив Републике Српске и Удружење архивских радника Републике Српске.

Изложба ће бити отворена од 23. априла до 10. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана