Izložba i promocija monografije "U borbi rođene" u Gradišci

Srna
Izložba i promocija monografije "U borbi rođene" u Gradišci

Izložba i promocija monografije "U borbi rođene, doprinos žena Kozare NOB" autorki Vedrane Adamović i Marine Ljubičić Bogunović, o doprinosu žena Kozare Narodnooslobodilačkoj borbi, biće održane 23. aprila sa početkom u 19 časova u Maloj sali Kulturnog centra u Gradišci.

Autorke prate žene kroz nekoliko uloga prije, tokom i nakon Drugog svjetskog rata: ilegalci, bolničarke, borci, logorašice, majke i pripadnice Antifašističkog fronta žena, te ističu da je preobražaj žena u novonastalim okolnostima bio podstaknut na prvom mjestu borbom za goli život, navode iz Kulturnog centra Gradiška.

U djelu ukazuju na spiskove partizanskih brigada i spisak poginulih boraca sa Memorijalnog zida na Mrakovici, prema kojima je vidljivo da su u sastavu partizanskih jedinica sve do kraja rata najbrojniji bili Srbi, što se odnosi i na žene.

- Od 590 žena u partizanskim jedinicama, nesrpske nacionalnosti je bilo samo 29. Osim Mire Cikote, Lepe Radić, Anđe Knežević, Mike Mandić ili Dare Banović, te Milje Toroman Marin i Milice Tepić sa poznatih fotografija Žorža Skrigina, tu su i stotine imena i još više malih i velikih podviga široj javnosti manje poznatih heroina - navedeno je u saopštenju.

Ovu publikaciju su izdali Muzej Kozare u Prijedoru, Nacionalni park Kozara, Arhiv Republike Srpske i Udruženje arhivskih radnika Republike Srpske.

Izložba će biti otvorena od 23. aprila do 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana