Изложба бањалучке умјетнице Исидоре Бранковић у Београду: Критика и подсмијех савременим нормама

Илијана Божић
Изложба бањалучке умјетнице Исидоре Бранковић у Београду: Критика и подсмијех савременим нормама

БЕОГРАД – Поставка радова “Ја само радим свој посао” бањалучке умјетнице Исидоре Бранковић, која обједињује радове у којима се умјетница на ироничан начин бави темама маргинализованих и постсоцијалистичких реалности, биће отворена овог викенда (субота) од 19 часова, у Уметничком простору “У10” у Београду.

Дјела у склопу ове поставке пружају увид у проживљена искуства умјетнице, а истовремено провоцирају рефлексију о очекивањима и системским ограничењима која обликују идентитет данашњице. Кроз ове радове она провоцира посматрача, подстичући га на критичко размишљање о идеологијама које обликују наша свакодневна искуства.

О изложби “Ја само радим свој посао” говорила је кустоскиња “У10” Јована Трифуљеско која је истакла да радови Исидоре Бранковић говоре у језику интуитивног, ритуалног и ироничног.

- Настали су кроз проживљено искуство и у њима се појављују лица родитеља, пријатеља и рођака уметнице. Иако почињу од индивидуалног доживљаја, наративи видео-радова се надимају и прерастају у оштра запажања, критике и подсмех савременим друштвеним, политичким и економским нормама - објаснила је Трифуљеско.

Како је казала, о радовима “Воли ме до краја” и “Плач епизодиста” Бранковићева изјављује: “Гледајте сви у мене да могу да глумим велику умјетницу”.

- Тиме што везујемо ову изјаву са називом изложбе “Ја само радим свој посао”, представљамо прву етапу ишчитавања изложбеног садржаја која доводи у питање грандиозна очекивања усмерена према савременом уметнику. Као заоставштина, коју ни постмодернизам није успео у потпуности да угаси, од уметника се очекује да изазива одређену социјалну интригантност и представи интелигенцију која ће мистификовати његов процес, а да га у потпуности убаци у сенку. Паралелно са овим одржава се систем који уметнику не пружа могућност да се искључиво бави уметношћу - навела је Трифуљеско.

Објаснила је да у склопу два наведена видеа пјесме скрећу пажњу од системске несигурности уткане у сам идентитет професије.

- “Макови и руже”, “Изјава под заклетвом” и “Ћутећи ћемо отићи” одишу достојанством и вредностима које се везују за термин - маргине. Локације на којима су снимани видео-радови афирмишу овај исказ, узимајући у обзир да уметница бира места из личне топографије, попут напуштене фабрике “Инцел” и насеља Медено поље које је у једном тренутку представљало бекство из града и место где су се налазиле викендице, да би касније индустријализацијом постало нешто сасвим опречно и представља их као суштинске чиниоце у стварању својих радова - казала је она.

Додала је да кроз дјела Исидоре Бранковић доминира мотив идеологије који обликује свакодневни живот.

- Иза разрађених наратива, којима се намећу уверења која треба бранити, крију се лоши животни услови. У склопу изложених радова као обједињујући мотив јавља се диверзија, намењена да привуче пажњу док се у позадини назире социјална и економска несигурност. Песма, плес и ходочасничка кретања представљају алузије на претходне и владајуће политичке матрице које се користе провереним идеолошким алатима како би обликовали јавни дијалог - закључила је Трифуљеско.

Поставка је посјетиоцима доступна до 9. марта.

“У10”

Уметнички простор “У10” је независни умјетнички простор посвећен афирмацији савремене умјетности, основан 2012. године у Београду. Настао је као локална платформа која служи да представи младу умјетничку сцену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана