Izložba banjalučke umjetnice Isidore Branković u Beogradu: Kritika i podsmijeh savremenim normama

Ilijana Božić
Izložba banjalučke umjetnice Isidore Branković u Beogradu: Kritika i podsmijeh savremenim normama

BEOGRAD – Postavka radova “Ja samo radim svoj posao” banjalučke umjetnice Isidore Branković, koja objedinjuje radove u kojima se umjetnica na ironičan način bavi temama marginalizovanih i postsocijalističkih realnosti, biće otvorena ovog vikenda (subota) od 19 časova, u Umetničkom prostoru “U10” u Beogradu.

Djela u sklopu ove postavke pružaju uvid u proživljena iskustva umjetnice, a istovremeno provociraju refleksiju o očekivanjima i sistemskim ograničenjima koja oblikuju identitet današnjice. Kroz ove radove ona provocira posmatrača, podstičući ga na kritičko razmišljanje o ideologijama koje oblikuju naša svakodnevna iskustva.

O izložbi “Ja samo radim svoj posao” govorila je kustoskinja “U10” Jovana Trifuljesko koja je istakla da radovi Isidore Branković govore u jeziku intuitivnog, ritualnog i ironičnog.

- Nastali su kroz proživljeno iskustvo i u njima se pojavljuju lica roditelja, prijatelja i rođaka umetnice. Iako počinju od individualnog doživljaja, narativi video-radova se nadimaju i prerastaju u oštra zapažanja, kritike i podsmeh savremenim društvenim, političkim i ekonomskim normama - objasnila je Trifuljesko.

Kako je kazala, o radovima “Voli me do kraja” i “Plač epizodista” Brankovićeva izjavljuje: “Gledajte svi u mene da mogu da glumim veliku umjetnicu”.

- Time što vezujemo ovu izjavu sa nazivom izložbe “Ja samo radim svoj posao”, predstavljamo prvu etapu iščitavanja izložbenog sadržaja koja dovodi u pitanje grandiozna očekivanja usmerena prema savremenom umetniku. Kao zaostavština, koju ni postmodernizam nije uspeo u potpunosti da ugasi, od umetnika se očekuje da izaziva određenu socijalnu intrigantnost i predstavi inteligenciju koja će mistifikovati njegov proces, a da ga u potpunosti ubaci u senku. Paralelno sa ovim održava se sistem koji umetniku ne pruža mogućnost da se isključivo bavi umetnošću - navela je Trifuljesko.

Objasnila je da u sklopu dva navedena videa pjesme skreću pažnju od sistemske nesigurnosti utkane u sam identitet profesije.

- “Makovi i ruže”, “Izjava pod zakletvom” i “Ćuteći ćemo otići” odišu dostojanstvom i vrednostima koje se vezuju za termin - margine. Lokacije na kojima su snimani video-radovi afirmišu ovaj iskaz, uzimajući u obzir da umetnica bira mesta iz lične topografije, poput napuštene fabrike “Incel” i naselja Medeno polje koje je u jednom trenutku predstavljalo bekstvo iz grada i mesto gde su se nalazile vikendice, da bi kasnije industrijalizacijom postalo nešto sasvim oprečno i predstavlja ih kao suštinske činioce u stvaranju svojih radova - kazala je ona.

Dodala je da kroz djela Isidore Branković dominira motiv ideologije koji oblikuje svakodnevni život.

- Iza razrađenih narativa, kojima se nameću uverenja koja treba braniti, kriju se loši životni uslovi. U sklopu izloženih radova kao objedinjujući motiv javlja se diverzija, namenjena da privuče pažnju dok se u pozadini nazire socijalna i ekonomska nesigurnost. Pesma, ples i hodočasnička kretanja predstavljaju aluzije na prethodne i vladajuće političke matrice koje se koriste proverenim ideološkim alatima kako bi oblikovali javni dijalog - zaključila je Trifuljesko.

Postavka je posjetiocima dostupna do 9. marta.

“U10”

Umetnički prostor “U10” je nezavisni umjetnički prostor posvećen afirmaciji savremene umjetnosti, osnovan 2012. godine u Beogradu. Nastao je kao lokalna platforma koja služi da predstavi mladu umjetničku scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana