Исидора Бранковић одржала предавање на универзитету Нихон: Земља излазећег сунца отворила врата "Вагону"

Илијана Божић
Исидора Бранковић одржала предавање на универзитету Нихон: Земља излазећег сунца отворила врата "Вагону"

БАЊАЛУКА - Велика је част говорити за студенте Нихон универзитета, највећег у Јапану. Њима је БиХ и цијели западни Балкан егзотичан и далек те је врло интересантно истраживати двије потпуно различите културе и говорити о њима.

Крајњи циљ је да остваримо сарадњу у виду размјене умјетника и резиденцијалних програма.

Казала је то за "Глас Српске" концептуална умјетница и власница бањалучке галерије "Вагон" Исидора Бранковић, која је 20. маја одржала предавање студентима Нихон универзитета из Јапана о савременој умјетничкој сцени у Републици Српској и БиХ. На тај начин "Вагон" је својим умјетницима отворио врата ка истоку свијета.

- Фокусирала сам се на савремену умјетност и њен долазак, као и долазак концептуалне умјетности у БиХ. Разговарали смо о активним организацијама које се баве савременом умјетношћу у БиХ, о "Звоно" награди, али и о академијама умјетности које имамо. Фокусирала сам се на Академију умјетности Универзитета у Бањалуци, међутим, њима је било важно и да добију слику галерије "Вагон", њене улоге у овој држави као и то на који начин је активизам те врсте значајан за Републику Српску и БиХ - објаснила је Бранковићева.

Говорећи о почецима сарадње са Нихон универзитетом казала је да је почетак подразумијевао снимање филма о "Вагону", али и снимање филма о Нихон универзитету и њиховим умјетницима.

- Тај филм би требало да буде представљен у "Вагону" како би бањалучка публика упознала младу умјетничку сцену Јапана, односно Токија. За младе умјетнике из БиХ било би значајно да истражују културну сцену Јапана, с обзиром да они имају развијену културну инфраструктуру, посебно кад је у питању визуелна умјетност гдје су развијени арт маркети, галерије, колекционарство и образовање - испричала је Бранковићева.

Нагласила је да је главни циљ да "Вагон" и Нихон остваре дугогодишњу сарадњу, да у Јапан оду умјетници галерије "Вагон".

- Циљ је дугорочна сарадња како би што више умјетника отишло на размјену у Јапан. Међутим, то не зависи само од наше добре воље, него и од финансијске структуре, али смо заузели заједнички став да ће се то десити - рекла је она.

Истакла је да је Јапанцима БиХ врло необична земља са необичном геополитиком те да би за њих била широко поље истраживања.

- Ми смо комуницирали о могућим резиденцијама и ово предавање је тек почетак, одржаћу још предавања на Нихон универзитету са другим темама. Њих је занимало зашто постоји мали број галеријских простора у БиХ. Било им је занимљиво што постоје четири академије, а не постоји могућност професионалног посла након завршене Академије - казала је Бранковићева.

Додала је да они немају системску подршку, али да су њихови културни простори самоодрживи, јер је њихова инфраструктура изграђена у унутрашњости града и државе те да се тако финансирају.

- То је код њих бизнис док код нас независни простори опстају од пројеката и волонтирања. Тако почиње прича о системској подршци с обзиром да грађење колекционарске свијести и оно што би просторе учинило самоодрживим требало би да буде и локални и државни циљ - објаснила је она.

Нагласила је да самоодрживост простора не може да се деси без системске подршке те да су умјетнички простори важни гледајући из

перспективе "Вагона" који први остварује сарадње са свјетском умјетничком сценом.

- Умјетници у РС имају мале могућности за професионално бављење умјетношћу, тако да већина умјетности умре завршавајући умјетничко образовање, што је проблем јер имамо изузетно талентоване умјетнике који имају сјајну енергију којом можемо да се окрећемо ка свијету - поручила је Бранковићева.

Додала је да јој је била част говорити за Нихон универзитет, јер они немају много предавача ван Јапана тако да је ово велики искорак за екипу "Вагона" која је за кратко вријеме постала препознатљива ван граница БиХ.

Додала је да јој је била част говорити за Нихон универзитет, јер они немају много предавача ван Јапана тако да је ово велики искорак за екипу "Вагона" која је за кратко вријеме постала препознатљива ван граница БиХ.

Нова изложба

Исидора Бранковић је подсјетила да је "Вагон" прошле године наградио најперспективнији рад на завршној изложби Академије умјетности. То је био рад Маријане Ђаковић.

- Тако да ће Ђаковићева у "Вагону" отворити изложбу 11. јуна. Важно нам је да укључујемо што више студената па ћемо ове године додијелити двије награде, јер желимо да прикажемо да на Академији постоји много талената које би требало подржати - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана