Isidora Branković održala predavanje na univerzitetu Nihon: Zemlja izlazećeg sunca otvorila vrata "Vagonu"

Ilijana Božić
Isidora Branković održala predavanje na univerzitetu Nihon: Zemlja izlazećeg sunca otvorila vrata "Vagonu"

BANjALUKA - Velika je čast govoriti za studente Nihon univerziteta, najvećeg u Japanu. Njima je BiH i cijeli zapadni Balkan egzotičan i dalek te je vrlo interesantno istraživati dvije potpuno različite kulture i govoriti o njima.

Krajnji cilj je da ostvarimo saradnju u vidu razmjene umjetnika i rezidencijalnih programa.

Kazala je to za "Glas Srpske" konceptualna umjetnica i vlasnica banjalučke galerije "Vagon" Isidora Branković, koja je 20. maja održala predavanje studentima Nihon univerziteta iz Japana o savremenoj umjetničkoj sceni u Republici Srpskoj i BiH. Na taj način "Vagon" je svojim umjetnicima otvorio vrata ka istoku svijeta.

- Fokusirala sam se na savremenu umjetnost i njen dolazak, kao i dolazak konceptualne umjetnosti u BiH. Razgovarali smo o aktivnim organizacijama koje se bave savremenom umjetnošću u BiH, o "Zvono" nagradi, ali i o akademijama umjetnosti koje imamo. Fokusirala sam se na Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, međutim, njima je bilo važno i da dobiju sliku galerije "Vagon", njene uloge u ovoj državi kao i to na koji način je aktivizam te vrste značajan za Republiku Srpsku i BiH - objasnila je Brankovićeva.

Govoreći o počecima saradnje sa Nihon univerzitetom kazala je da je početak podrazumijevao snimanje filma o "Vagonu", ali i snimanje filma o Nihon univerzitetu i njihovim umjetnicima.

- Taj film bi trebalo da bude predstavljen u "Vagonu" kako bi banjalučka publika upoznala mladu umjetničku scenu Japana, odnosno Tokija. Za mlade umjetnike iz BiH bilo bi značajno da istražuju kulturnu scenu Japana, s obzirom da oni imaju razvijenu kulturnu infrastrukturu, posebno kad je u pitanju vizuelna umjetnost gdje su razvijeni art marketi, galerije, kolekcionarstvo i obrazovanje - ispričala je Brankovićeva.

Naglasila je da je glavni cilj da "Vagon" i Nihon ostvare dugogodišnju saradnju, da u Japan odu umjetnici galerije "Vagon".

- Cilj je dugoročna saradnja kako bi što više umjetnika otišlo na razmjenu u Japan. Međutim, to ne zavisi samo od naše dobre volje, nego i od finansijske strukture, ali smo zauzeli zajednički stav da će se to desiti - rekla je ona.

Istakla je da je Japancima BiH vrlo neobična zemlja sa neobičnom geopolitikom te da bi za njih bila široko polje istraživanja.

- Mi smo komunicirali o mogućim rezidencijama i ovo predavanje je tek početak, održaću još predavanja na Nihon univerzitetu sa drugim temama. Njih je zanimalo zašto postoji mali broj galerijskih prostora u BiH. Bilo im je zanimljivo što postoje četiri akademije, a ne postoji mogućnost profesionalnog posla nakon završene Akademije - kazala je Brankovićeva.

Dodala je da oni nemaju sistemsku podršku, ali da su njihovi kulturni prostori samoodrživi, jer je njihova infrastruktura izgrađena u unutrašnjosti grada i države te da se tako finansiraju.

- To je kod njih biznis dok kod nas nezavisni prostori opstaju od projekata i volontiranja. Tako počinje priča o sistemskoj podršci s obzirom da građenje kolekcionarske svijesti i ono što bi prostore učinilo samoodrživim trebalo bi da bude i lokalni i državni cilj - objasnila je ona.

Naglasila je da samoodrživost prostora ne može da se desi bez sistemske podrške te da su umjetnički prostori važni gledajući iz

perspektive "Vagona" koji prvi ostvaruje saradnje sa svjetskom umjetničkom scenom.

- Umjetnici u RS imaju male mogućnosti za profesionalno bavljenje umjetnošću, tako da većina umjetnosti umre završavajući umjetničko obrazovanje, što je problem jer imamo izuzetno talentovane umjetnike koji imaju sjajnu energiju kojom možemo da se okrećemo ka svijetu - poručila je Brankovićeva.

Dodala je da joj je bila čast govoriti za Nihon univerzitet, jer oni nemaju mnogo predavača van Japana tako da je ovo veliki iskorak za ekipu "Vagona" koja je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva van granica BiH.

Dodala je da joj je bila čast govoriti za Nihon univerzitet, jer oni nemaju mnogo predavača van Japana tako da je ovo veliki iskorak za ekipu "Vagona" koja je za kratko vrijeme postala prepoznatljiva van granica BiH.

Nova izložba

Isidora Branković je podsjetila da je "Vagon" prošle godine nagradio najperspektivniji rad na završnoj izložbi Akademije umjetnosti. To je bio rad Marijane Đaković.

- Tako da će Đakovićeva u "Vagonu" otvoriti izložbu 11. juna. Važno nam je da uključujemo što više studenata pa ćemo ove godine dodijeliti dvije nagrade, jer želimo da prikažemo da na Akademiji postoji mnogo talenata koje bi trebalo podržati - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana