Илић: Српска неистражени бисер за филмску индустрију

Срна
Илић: Српска неистражени бисер за филмску индустрију

БАЊАЛУКА - Република Српска има предивне неистражене и неоткривене локације за продукцију аудио-визуелних дјела и неопходно их је константно промовисати ради привлачења потенцијалних инвеститора у овој индустрији, рекла је Срни вршилац дужности директора Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић.

Илићева је истакла да је дводневни промотивни догађај "Снимај у Српској!" био прилика да се представе активности и резултати у овој области.

Она је изразила задовољство чињеницом да су се окупили домаћи и регионални филмски продуценти, директори филмских центара из региона и филмски ствараоци у Бањалуци, те указала да је то прилика да се учесници упознају и о одредбама Уредбе о подстицају, као и о брошури о филмским локацијама.

Илићева је истакла да Аудио-визуелног центра Републике Српске има веома добру сарадњу са свим филмским центрима у региону који су помогли у његовом формирању.

"Њихово присуство је огроман вјетар у леђа и веома је значајно да имамо ослонац те врсте", рекла је Илићева.

Она је нагласила да је дискусија на скупу показала да је важно што је уредба о подстицају донесена, као и да велики изазов представљају ограничени продукциони капацитети, технички и креативни ресурси, али да ће бити рјешавани у континуитету.

Савјетник потпредсједника Владе и министра културе Србије Раде Војновић представио је примјере добре праксе из Србије, гдје се уредба о подстицају примјењује осам година, те указао на изазове у првим годинама примјене.

"Србија је донијела уредбу прије осам година и од тада смо финансирали 360 пројеката и инвестирали 72 милиона евра. Анализа је показала да на сваки уложени динар, добијемо четири и по динара, односно евра", рекао је Војновић.

Он је навео да је у међувремену изграђено пет или шест великих филмских студија.

"Људи су се едуковали на пројектима у сарадњи са странцима, тако да могу да раде у било којој продукцији. Исплаћујемо тренутно девет пројеката из САД, шест из Русије, као и пројекте из Израела, Канада, Аустралије, Индије, а годишњи приход од страних инвеститора је око 100 милиона евра", рекао је Војновић.

Директор Словеначког филмског центра Наташа Бучар истакла је да је свима јако драго да је основан Аудио-визуелни центар Републике Српске и да су створени сви услови за привлачење великих продукција у регију и да филмска индустрија Републике Српске расте.

"Велике земље на нас гледају као на стваралаштво једне регије и зато смо сви дошли како бисмо подржали Аудио-визуелни центар Српске. Наша жеља и идеја је да заједно радимо за највеће свјетске продукције", рекла је Бучар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана