Ilić: Srpska neistraženi biser za filmsku industriju

Srna
Ilić: Srpska neistraženi biser za filmsku industriju

BANjALUKA - Republika Srpska ima predivne neistražene i neotkrivene lokacije za produkciju audio-vizuelnih djela i neophodno ih je konstantno promovisati radi privlačenja potencijalnih investitora u ovoj industriji, rekla je Srni vršilac dužnosti direktora Audio-vizuelnog centra Republike Srpske Anja Ilić.

Ilićeva je istakla da je dvodnevni promotivni događaj "Snimaj u Srpskoj!" bio prilika da se predstave aktivnosti i rezultati u ovoj oblasti.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da su se okupili domaći i regionalni filmski producenti, direktori filmskih centara iz regiona i filmski stvaraoci u Banjaluci, te ukazala da je to prilika da se učesnici upoznaju i o odredbama Uredbe o podsticaju, kao i o brošuri o filmskim lokacijama.

Ilićeva je istakla da Audio-vizuelnog centra Republike Srpske ima veoma dobru saradnju sa svim filmskim centrima u regionu koji su pomogli u njegovom formiranju.

"Njihovo prisustvo je ogroman vjetar u leđa i veoma je značajno da imamo oslonac te vrste", rekla je Ilićeva.

Ona je naglasila da je diskusija na skupu pokazala da je važno što je uredba o podsticaju donesena, kao i da veliki izazov predstavljaju ograničeni produkcioni kapaciteti, tehnički i kreativni resursi, ali da će biti rješavani u kontinuitetu.

Savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra kulture Srbije Rade Vojnović predstavio je primjere dobre prakse iz Srbije, gdje se uredba o podsticaju primjenjuje osam godina, te ukazao na izazove u prvim godinama primjene.

"Srbija je donijela uredbu prije osam godina i od tada smo finansirali 360 projekata i investirali 72 miliona evra. Analiza je pokazala da na svaki uloženi dinar, dobijemo četiri i po dinara, odnosno evra", rekao je Vojnović.

On je naveo da je u međuvremenu izgrađeno pet ili šest velikih filmskih studija.

"Ljudi su se edukovali na projektima u saradnji sa strancima, tako da mogu da rade u bilo kojoj produkciji. Isplaćujemo trenutno devet projekata iz SAD, šest iz Rusije, kao i projekte iz Izraela, Kanada, Australije, Indije, a godišnji prihod od stranih investitora je oko 100 miliona evra", rekao je Vojnović.

Direktor Slovenačkog filmskog centra Nataša Bučar istakla je da je svima jako drago da je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske i da su stvoreni svi uslovi za privlačenje velikih produkcija u regiju i da filmska industrija Republike Srpske raste.

"Velike zemlje na nas gledaju kao na stvaralaštvo jedne regije i zato smo svi došli kako bismo podržali Audio-vizuelni centar Srpske. Naša želja i ideja je da zajedno radimo za najveće svjetske produkcije", rekla je Bučar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana