Енрик Ромер - Шпански умјетник опасних љепотица

Бранислав Предојевић
Енрик Ромер - Шпански умјетник опасних љепотица

МАДРИД –Протекле седмице свијет девете умјетности потресла је вијест да је легендарни шпански стрип цртач, издавач и педагог Енрико Бадо Ромеро (1931 - 2024), познатији под умјетничким именом Ромеро, преминуо у 93. години живота.

Умјетник је преминуо 15. фебруара у Барселони, а најпознатији код шире публике постао је захваљујући свом раду на стрип серијалима “Модести Блејз” и “Акса”. Током живота постао је синоним за акционе серијале са раскошним и сексепилним ликовима егзотичних љепотица у главним ролама. Ипак, у питању је врсни мајстор свог заната, једноставног и ефектног стила чистих линија, далеко ширег умјетничког интересовања од класичне акције и авантуре, те невјероватног осјећаја за визуелну љепоту ликова и сјајно креирану атмосферу, како у црно-бијелој, тако и колорисаној техници.

Каријеру је почео самоук са 15 година, заљубивши се у америчке новинске стрипове попут Тарзана, Флеш Гордона и Принца Валијанта, да би нешто касније био примљен као шегрт код умјетника Емилија Фрексаса. Након што је дао допринос публикацији “Сузи” 1949. године, наставио је с продукцијом умјетничких дјела за неколико стрип серијала под потписом “Бадиа”. Наизмјенично мијењајући авантуристичке приче са трговачким картама, фигурицама, корицама, рекламним радом и још много тога. Почео је да води и дописни час цртања, на који се уписало хиљаду ученика. Покренуо је часопис “Алекс” 1953. године и двије године касније основао издавачку фирму “Руиз Ромеро” за коју је радио неколико серијала, често у сарадњи са својим братом Јордиом Ромером (1938 - 1984), док је кроз његову школу стрипа продефиловало неколико стотина будућих стрип умјетника.

Пробој изван Шпаније почиње током 60-их радећи бројне стрипове акционог жанра за разне британске, италијанске и француске магазине, те радећи за филмску индустрију, али прави интернационални успјех стиже након позива од стране чувеног сценаристе Питера О'Донела, да црта славни серијал “Модести Блејз”, након изненадне смрти цртача Џима Холидеја 1970. године.

У почетку је Ромеро намјерно имитирао стил свог претходника како би промјену учинио мање очигледном, али је убрзо поставио властити поглед на лик Модести, приказујући је у егзотичнијем, раскошнијем и сексепилнијим стилу него што је то учинио Холидеј. Ромеро је цртао Модести до 1978, уз одличан одзив публике, али је паралелно радећи на авантуристичком серијалу  “Рахан”, за француско-белгијски стрип магазин “Пиф”, почео осјећати замор због јаког темпа излажења. Почевши од 1978. Ромеро је сарађивао са Доном Авнелом на стварању научнофантастичне серије “Акса” за енглески таблоид “Сан” у којем истоимена плавокоса јунакиња, у полуголом издању, наоружана мачем лута постапокалиптичним свијетом, борећи се против разних непријатеља од мутаната насталих након атомског рата до окрутних иранија које желе успоставити нови свијет у рушевинама старе цивилизације. Иако нападан за фетишизацију жена и мачизам, стрип брзо постиже успјех, а Ромеро црта бројне авантуре по својим ријечима, омиљене јунакиње, све до 1987. године, када “Сан” гаси серијал. Сам Ромеро децидно је тврдио да су његове јунакиње жене, цртане са здравом дозом еротичности и ништа више од тога.

- Не волим цензуру. Одувијек сам имао на уму ову чињеницу, а Питер је био прави џентлмен, знао је који ниво да укључи или искључи. Знао је да унесе дозу еротике са укусом и уз неке границе, наравно. И то је нешто што привлачи мушкарце и жене. Мислим да нема шансе да мој лик постане порнографски лик - рекао је Ромеро.

Године 1986. Ромеро се вратио цртању Модести Блејз, све док се О'Донел није пензионисао 2001. године. Током актуелног миленијума, Ромеро је радио на “Дурам Реду” и другим пројектима за часописе попут “2000 АД” и “Судија Дред” магазину,  а 2011. је за италијанско тржиште нацртао кратке приче “Дјустин”, хорору -вестерн лику који је креирао Енрико Теодорани.

Познати британски стрип умјетник и теоретичар Дејвид Роч, аутор неколико књига о британском стрипу, каже да се Ромеров рад у УК, дословно не може заобићи због свог квалитета.

- У сваку своју књигу, једноставно сам морао да укључим нешто од Ромера који је био један од најбољих романтичара у британским стриповима, са даром за љепоту и којем би мало умјетника могло да парира - рекао је Роч.

Ромеров рад  на стрипу “Модести Блејз”, са укупно нацртаних 49 епизода, непрестано се реиздаје у континуираној серији антологија од 2005. године, нажалост “Акса” због неријешених ауторских права никад није публикована у колекцијама. Међу његовим познатијим радовима изван поменутих акционих хероина, налази се стрип “Серие Негра” серија полицијских прича које су објављене као интеграл на шпанском језику 2015. године.

Сам Ромеро посљедњих година живио је повучено у Шпанији,  здравље му није допуштало озбиљнији рад иако је имао бројне понуде, укључујући и амерички “Марвел” за рад на стрипу “Шанг Чи”. Ипак, његов умјетнички и педагошки рад имао је огроман утицај на бројне шпанске, британске и свјетске умјетнике, а његови цртежи Модести Блејз и Аксе, често достижу астрономске цијене код стрип колекционара.

Домаће тржиште

Ромеро је на домаћем тржишту био изузетно популаран умјетник због бројних превода у посљедњих 40 година.

Његови радови попут “Модести Блејз”, “Аксе”, “Рахана” су излазили у бројним магазинима од “Дениса” и “Стрипотеке” преко “Спунка”, “Гиганта” до “Стрип забавника”, а у новије вријеме добили смо луксузне интеграл албуме са његовим радовима, како од стране српских тако и хрватских издавача.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана