Enrik Romer - Španski umjetnik opasnih ljepotica

Branislav Predojević
Enrik Romer - Španski umjetnik opasnih ljepotica

MADRID –Protekle sedmice svijet devete umjetnosti potresla je vijest da je legendarni španski strip crtač, izdavač i pedagog Enriko Bado Romero (1931 - 2024), poznatiji pod umjetničkim imenom Romero, preminuo u 93. godini života.

Umjetnik je preminuo 15. februara u Barseloni, a najpoznatiji kod šire publike postao je zahvaljujući svom radu na strip serijalima “Modesti Blejz” i “Aksa”. Tokom života postao je sinonim za akcione serijale sa raskošnim i seksepilnim likovima egzotičnih ljepotica u glavnim rolama. Ipak, u pitanju je vrsni majstor svog zanata, jednostavnog i efektnog stila čistih linija, daleko šireg umjetničkog interesovanja od klasične akcije i avanture, te nevjerovatnog osjećaja za vizuelnu ljepotu likova i sjajno kreiranu atmosferu, kako u crno-bijeloj, tako i kolorisanoj tehnici.

Karijeru je počeo samouk sa 15 godina, zaljubivši se u američke novinske stripove poput Tarzana, Fleš Gordona i Princa Valijanta, da bi nešto kasnije bio primljen kao šegrt kod umjetnika Emilija Freksasa. Nakon što je dao doprinos publikaciji “Suzi” 1949. godine, nastavio je s produkcijom umjetničkih djela za nekoliko strip serijala pod potpisom “Badia”. Naizmjenično mijenjajući avanturističke priče sa trgovačkim kartama, figuricama, koricama, reklamnim radom i još mnogo toga. Počeo je da vodi i dopisni čas crtanja, na koji se upisalo hiljadu učenika. Pokrenuo je časopis “Aleks” 1953. godine i dvije godine kasnije osnovao izdavačku firmu “Ruiz Romero” za koju je radio nekoliko serijala, često u saradnji sa svojim bratom Jordiom Romerom (1938 - 1984), dok je kroz njegovu školu stripa prodefilovalo nekoliko stotina budućih strip umjetnika.

Proboj izvan Španije počinje tokom 60-ih radeći brojne stripove akcionog žanra za razne britanske, italijanske i francuske magazine, te radeći za filmsku industriju, ali pravi internacionalni uspjeh stiže nakon poziva od strane čuvenog scenariste Pitera O'Donela, da crta slavni serijal “Modesti Blejz”, nakon iznenadne smrti crtača Džima Holideja 1970. godine.

U početku je Romero namjerno imitirao stil svog prethodnika kako bi promjenu učinio manje očiglednom, ali je ubrzo postavio vlastiti pogled na lik Modesti, prikazujući je u egzotičnijem, raskošnijem i seksepilnijim stilu nego što je to učinio Holidej. Romero je crtao Modesti do 1978, uz odličan odziv publike, ali je paralelno radeći na avanturističkom serijalu  “Rahan”, za francusko-belgijski strip magazin “Pif”, počeo osjećati zamor zbog jakog tempa izlaženja. Počevši od 1978. Romero je sarađivao sa Donom Avnelom na stvaranju naučnofantastične serije “Aksa” za engleski tabloid “San” u kojem istoimena plavokosa junakinja, u polugolom izdanju, naoružana mačem luta postapokaliptičnim svijetom, boreći se protiv raznih neprijatelja od mutanata nastalih nakon atomskog rata do okrutnih iranija koje žele uspostaviti novi svijet u ruševinama stare civilizacije. Iako napadan za fetišizaciju žena i mačizam, strip brzo postiže uspjeh, a Romero crta brojne avanture po svojim riječima, omiljene junakinje, sve do 1987. godine, kada “San” gasi serijal. Sam Romero decidno je tvrdio da su njegove junakinje žene, crtane sa zdravom dozom erotičnosti i ništa više od toga.

- Ne volim cenzuru. Oduvijek sam imao na umu ovu činjenicu, a Piter je bio pravi džentlmen, znao je koji nivo da uključi ili isključi. Znao je da unese dozu erotike sa ukusom i uz neke granice, naravno. I to je nešto što privlači muškarce i žene. Mislim da nema šanse da moj lik postane pornografski lik - rekao je Romero.

Godine 1986. Romero se vratio crtanju Modesti Blejz, sve dok se O'Donel nije penzionisao 2001. godine. Tokom aktuelnog milenijuma, Romero je radio na “Duram Redu” i drugim projektima za časopise poput “2000 AD” i “Sudija Dred” magazinu,  a 2011. je za italijansko tržište nacrtao kratke priče “Djustin”, hororu -vestern liku koji je kreirao Enriko Teodorani.

Poznati britanski strip umjetnik i teoretičar Dejvid Roč, autor nekoliko knjiga o britanskom stripu, kaže da se Romerov rad u UK, doslovno ne može zaobići zbog svog kvaliteta.

- U svaku svoju knjigu, jednostavno sam morao da uključim nešto od Romera koji je bio jedan od najboljih romantičara u britanskim stripovima, sa darom za ljepotu i kojem bi malo umjetnika moglo da parira - rekao je Roč.

Romerov rad  na stripu “Modesti Blejz”, sa ukupno nacrtanih 49 epizoda, neprestano se reizdaje u kontinuiranoj seriji antologija od 2005. godine, nažalost “Aksa” zbog neriješenih autorskih prava nikad nije publikovana u kolekcijama. Među njegovim poznatijim radovima izvan pomenutih akcionih heroina, nalazi se strip “Serie Negra” serija policijskih priča koje su objavljene kao integral na španskom jeziku 2015. godine.

Sam Romero posljednjih godina živio je povučeno u Španiji,  zdravlje mu nije dopuštalo ozbiljniji rad iako je imao brojne ponude, uključujući i američki “Marvel” za rad na stripu “Šang Či”. Ipak, njegov umjetnički i pedagoški rad imao je ogroman uticaj na brojne španske, britanske i svjetske umjetnike, a njegovi crteži Modesti Blejz i Akse, često dostižu astronomske cijene kod strip kolekcionara.

Domaće tržište

Romero je na domaćem tržištu bio izuzetno popularan umjetnik zbog brojnih prevoda u posljednjih 40 godina.

Njegovi radovi poput “Modesti Blejz”, “Akse”, “Rahana” su izlazili u brojnim magazinima od “Denisa” i “Stripoteke” preko “Spunka”, “Giganta” do “Strip zabavnika”, a u novije vrijeme dobili smo luksuzne integral albume sa njegovim radovima, kako od strane srpskih tako i hrvatskih izdavača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana