Бијељина: Почели "Дучићеви и Магини сати"

Срна
Бијељина: Почели "Дучићеви и Магини сати"

БИЈЕЉИНА - У дворишту Основне школе "Јован Дучић" у Бијељини данас у оквиру културне манифестације "Дучићеви и Магини сати" свечано откривена биста књижевника и дипломате по којем школа и носи име.

Манифестација, која ће трајати три дана, у част је познатог пјесника и његове љубави према Магдалени Живановић, али и поводом обиљежавања 130 година од његовог доласка у Бијељину.

Градоначелник Љубиша Петровић је приликом откривања бисте нагласио да се у оквиру ове манифестације обиљежава 130 година од доласка Дучића у град, 80 година од његове смрти и 70 година рада основне школе у Бијељини која носи његово име.

Изражавајући захвалност бијељинским умјетницима и Клубу књижевника због труда који улажу да сачувају успомену на лик и дјело Јована Дучића, Петровић је најавио да ће ова манифестација у организационом смислу сљедеће године бити на вишем нивоу.

Говорећи о значају Дучића на академској и дипломатској сцени, представник Српског просвјетног и културног друштва (СПКД) "Просвјета" Душанка Новаковић је напоменула да великани попут Дучића представљају стубове, свјетионике који помажу да се у сивилу нађе прави пут.

Она се нада да ће кућа у којој је Мага живјела засијати пуним сјајем и бити мјесто окупљања поштовалаца Магдалене и Дучића у годинама које слиједе.

Помоћник директора Основне коле "Јован Дучић" Панто Пантић је изразио задовољство што је ова школа укључена у данашњу манифестацију и што носи име овог великана.

Пјесник Милан Николић је истакао да је откривање бисте у дворишту школе нешто што је Дучић одавно заслужио, да је то велики догађај за ову васпитно-образовну установу, град и цијелу локалну заједницу, јер је Дучић посебна вертикала у поезији и дипломатији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана