Bijeljina: Počeli "Dučićevi i Magini sati"

Srna
Bijeljina: Počeli "Dučićevi i Magini sati"

BIJELjINA - U dvorištu Osnovne škole "Jovan Dučić" u Bijeljini danas u okviru kulturne manifestacije "Dučićevi i Magini sati" svečano otkrivena bista književnika i diplomate po kojem škola i nosi ime.

Manifestacija, koja će trajati tri dana, u čast je poznatog pjesnika i njegove ljubavi prema Magdaleni Živanović, ali i povodom obilježavanja 130 godina od njegovog dolaska u Bijeljinu.

Gradonačelnik Ljubiša Petrović je prilikom otkrivanja biste naglasio da se u okviru ove manifestacije obilježava 130 godina od dolaska Dučića u grad, 80 godina od njegove smrti i 70 godina rada osnovne škole u Bijeljini koja nosi njegovo ime.

Izražavajući zahvalnost bijeljinskim umjetnicima i Klubu književnika zbog truda koji ulažu da sačuvaju uspomenu na lik i djelo Jovana Dučića, Petrović je najavio da će ova manifestacija u organizacionom smislu sljedeće godine biti na višem nivou.

Govoreći o značaju Dučića na akademskoj i diplomatskoj sceni, predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Dušanka Novaković je napomenula da velikani poput Dučića predstavljaju stubove, svjetionike koji pomažu da se u sivilu nađe pravi put.

Ona se nada da će kuća u kojoj je Maga živjela zasijati punim sjajem i biti mjesto okupljanja poštovalaca Magdalene i Dučića u godinama koje slijede.

Pomoćnik direktora Osnovne kole "Jovan Dučić" Panto Pantić je izrazio zadovoljstvo što je ova škola uključena u današnju manifestaciju i što nosi ime ovog velikana.

Pjesnik Milan Nikolić je istakao da je otkrivanje biste u dvorištu škole nešto što je Dučić odavno zaslužio, da je to veliki događaj za ovu vaspitno-obrazovnu ustanovu, grad i cijelu lokalnu zajednicu, jer je Dučić posebna vertikala u poeziji i diplomatiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana