"Београдски контрапункт" онлајн 18. јуна

Srna
"Београдски контрапункт" онлајн 18. јуна

БЕОГРАД - Међународна конференција "Београдски контрапункт 2020", посвећена теми "Умјетност и мит данас", биће емитована у четвртак, 18. јуна, на "Јутјуб" каналу Завода за проучавање културног развитка.

"Београдски контрапункт" одржава се од 2017. године, али се, због услова изазваних епидемијом вируса корона, први пут одржава у онлајн формату, а емитоваће се у 20.00 часова, саопштено је из Завода за проучавање културног развитка.

О теми конференције разговараће књижевници Дмитриј Данилов из Русије, Едуардо Мога из Шпаније, Теа Обрехт из САД, Александар Прокопијев из Сјеверне Македоније, Верн Тисен из Канаде и Ханес Хофбауер из Аустрије, уз режисера Емира Кустурицу и министра културе и информисања Србије Владана Вукосављевића, у улози уводничара и модератора.

"Београдски контрапункт", у организацији Министарства културе и информисања Србије као покретача и Завода за проучавање културног развитка као реализатора, јесте међународни скуп чији је циљ да окупи умјетнике и мислиоце из различитих дијелова свијета који својим радом значајно доприносе разумијевању савремених свјетских токова, односно ситуације у којој се човјек налази у данашњем времену.

Када је ријеч о теми овогодишње конференције "Уметност и мит данас", учесници ће, између осталог, разговарати о томе да ли је ово вријеме преиспитивања самих основа култура и цивилизација којима појединац припада, односно враћања њиховим изворима који се често повезују са митом, додаје се у саопштењу.

Биће ријечи и о томе да ли је данас мит само "лажна прича" супротстављена научном и умјетничком трагању за истином или он и даље посједује сазнајну вриједност и стваралачку функцију у заједници, затим какав је однос умјетника и умјетности према обновљеном тренду трагања за поријеклом и каква је улога мита у политикама идентитета.

Посебна пажња ће бити посвећена одговору на питање на који начин умјетност у нашем времену улази у дијалог са митом и може ли он бити надахнуће за умјетника, као и постоје ли митови нашег времена, и какав је однос умјетника и умјетности према њима, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана