"Beogradski kontrapunkt" onlajn 18. juna

Srna
"Beogradski kontrapunkt" onlajn 18. juna

BEOGRAD - Međunarodna konferencija "Beogradski kontrapunkt 2020", posvećena temi "Umjetnost i mit danas", biće emitovana u četvrtak, 18. juna, na "Jutjub" kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

"Beogradski kontrapunkt" održava se od 2017. godine, ali se, zbog uslova izazvanih epidemijom virusa korona, prvi put održava u onlajn formatu, a emitovaće se u 20.00 časova, saopšteno je iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

O temi konferencije razgovaraće književnici Dmitrij Danilov iz Rusije, Eduardo Moga iz Španije, Tea Obreht iz SAD, Aleksandar Prokopijev iz Sjeverne Makedonije, Vern Tisen iz Kanade i Hanes Hofbauer iz Austrije, uz režisera Emira Kusturicu i ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića, u ulozi uvodničara i moderatora.

"Beogradski kontrapunkt", u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja Srbije kao pokretača i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka kao realizatora, jeste međunarodni skup čiji je cilj da okupi umjetnike i mislioce iz različitih dijelova svijeta koji svojim radom značajno doprinose razumijevanju savremenih svjetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovjek nalazi u današnjem vremenu.

Kada je riječ o temi ovogodišnje konferencije "Umetnost i mit danas", učesnici će, između ostalog, razgovarati o tome da li je ovo vrijeme preispitivanja samih osnova kultura i civilizacija kojima pojedinac pripada, odnosno vraćanja njihovim izvorima koji se često povezuju sa mitom, dodaje se u saopštenju.

Biće riječi i o tome da li je danas mit samo "lažna priča" suprotstavljena naučnom i umjetničkom traganju za istinom ili on i dalje posjeduje saznajnu vrijednost i stvaralačku funkciju u zajednici, zatim kakav je odnos umjetnika i umjetnosti prema obnovljenom trendu traganja za porijeklom i kakva je uloga mita u politikama identiteta.

Posebna pažnja će biti posvećena odgovoru na pitanje na koji način umjetnost u našem vremenu ulazi u dijalog sa mitom i može li on biti nadahnuće za umjetnika, kao i postoje li mitovi našeg vremena, i kakav je odnos umjetnika i umjetnosti prema njima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana