Нушићева прича на Стеријином позорју

Александра Маџар
Нушићева прича на Стеријином позорју

Бањалука - Представа "Ожалошћена породица" Народног позоришта Републике Српске увршћена је у такмичарски дио програма у селекцији националне драме и позоришта престижног фестивала "Стеријино позорје" у Новом Саду.

Режију представе по тексту чувеног Бранислава Нушића потписује Никола Пејаковић. Ансамбл националног театра Српске други пут у историји овог позоришта представља своје глумачке креације на овом фестивалу. Први пут су се представили такође Нушићевим комадом "Народни посланик" у режији Николе Пејаковића.

Посебан значај овогодишњем "Стеријином позорју", које ће бити одржано од 26. маја до 3. јуна, дају два велика јубилеја који ће бити обиљежени на овој манифестацији. Ријеч је о 150 година од рођења Бранислава Нушића и 100 година од почетка Првог свјетског рата. Селектор 59. традиционалног фестивала је угледни драмски писац Игор Бојовић, добитник двије "Стеријине награде".

- Јако смо срећни што смо у такмичарској селекцији. Велики је то успјех за наше позориште. Могу да кажем да се наставља један пут добре сарадње Николе Пејаковића као кућног редитеља и глумачког ансамбла - сматра глумац Љубиша Савановић, који у представи тумачи лик Миће.

Додаје да је Пејаковић "оголио Нушића", елиминисао хумор и показао суровост живота.

Глумац Александар Стојковић, којем је повјерена улога Тасе, такође сматра да је веома битан одлазак на "Стеријино позорје".

- То је један од најзначајнијих позоришних фестивала у региону. Већ смо се једном представили Нушићевим дјелом, што можда даје и неку симболику, јер и ове године изводимо дјело истог писца и истог редитеља - рекао је Стојковић.

Ансамбл

Улоге у представи "Ожалошћена породица" повјерене су Жељку Стјепановићу, Николини Јелисавац, Љубиши Савановићу, Александру Стојковићу, Слађани Зрнић, Ведрани Мачковић-Зубовић и Марини Пијетловић. Драматург је Бранко Брђанин, сценографију је радила Драгана Пурковић-Мацан, а костиме Јелена Видовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана