Златан Видовић о режији представе у Градишци: Сукоби свјетова под плаштом комедије

Александра Глишић
Златан Видовић о режији представе у Градишци: Сукоби свјетова под плаштом комедије

Градишка - Слика из наше свакодневице, гдје се дугогодишња пријатељства спотичу о препреке које им сервира живот, зачињене зачинима балканске кухиње, окосница је представе радног наслова "Кумовање лудом радовање", која ће премијеру доживјети 20. септембра у Градишци.

Сцена Град позоришта полигон је за текстове "Куме изгоре ти" и "Десет година послије" Ивана Панића, које је адаптирао глумац Народног позоришта Републике Српске Златан Видовић који и режира представу.

- Ријеч је о дуо драми у којој играју Драшко Видовић и Адмир Мешић. У оригиналном читању је комедија. Међутим, ми смо радили тако да буде мало више ангажована, да прикаже пресјек нашег друштва. Самим тим, та два лика су архетипови које данас препознајемо свуда око нас - рекао је Видовић.

Један од јунака представе се обогатио у турбулентном времену транзиције. Његов кум је бивши професор филозофије, образован, али ради послове који су испод његовог нивоа образовања.

- Прича осликава њихов однос, бизнисмен кога игра Драшко, наговара кума да прода своју кућу да би ту градили зграду за тржни центар. Адмир тумачи човјека коме је још стало до правих породичних вриједности и патријархалног васпитања. Жели да сачува своју дједовину, а не да се на њој праве неке нове зграде. Представљен је комплетан сукоб два различита свијета и поимања данашњег друштва - каже Видовић.

Због гостовања са представом "Посљедњи мејдан Петра Кочића" Народног позоришта Републике Српске Видовић неће бити присутан на првом извођењу.

- Надам се да ће бити успјешна премијера. Публику очекује узбудљива и динамична представа. Увјерен сам да ћемо на овај начин направити корак више у досадашњем стварању Град позоришта - истиче Видовић, који је један од оснивача позоришта у Градишци, заједно са Драшком Видовићем и Адмиром Мешићем.

Сљедеће године ово позориште прославиће десет година постојања.

- Одрастао сам у Градишци па се може рећи да је ова представа комплетно рађена домаћим снагама. Моја велика жеља је да то позориште живне, пошто имају одличан простор и технички су јако добро опремљени - прича Видовић, који је био иницијатор рада на новој представи.

Планирају да гостују и у другим градовима, јер је ријеч о малој представи са којом није компликовано путовати широм региона.

- Надам се у будућности сарадњи са бањалучким Градским позориштем "Јазавац" и Народним позориштем Републике Српске. Градишка стварно заслужује да има позориште са редовним репертоаром - казао је Видовић.

Глумачке снаге

- Градишка заиста има велики потенцијал што се тиче позоришта. Осим Драшка Видовића, Адмира Мешића и мене, ту су још и Мирела Предојевић и Ђорђе Јанковић. Сада још двије дјевојке из Градишке студирају глуму на Академији умјетности у Бањалуци, што такође представља нове глумачке снаге - каже Златан Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана