Зимно место Анђелка Анушића добитник годишње награде УКРС

РТРС
Зимно место Анђелка Анушића добитник годишње награде УКРС

Збирка пјесама “Зимно место” Анђелка Анушића добитник је Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске за 2017. годину.

Предсједник жирија Годишње награде Удружења књижевника Републике Српске за 2017. годину Александар Јерков појаснио је на конференцији за новинаре у Бањалуци да се ово дјело лако издвојило у прошлогодињшој продукцији неколиким особинама.

Он сматра да је ријеч о амбициозном и довољно заокруженом пјесничком пројекту који на старински начин свједочи о поезији и труду трагања за јаким стихом у којем се понекад успије, понекад мало успије, понекад нимало.

“Ријеч је о врло амбициозном и рјечитом трагању аутора који хоће по сваку цијену да открије кључну ријеч и зато не преза од тешког израза и експеримента у језику”, додао је Јерков.

Према његовим ријечима, жири је пажљиво цијенећи четири књиге уврштене у ужи избор и још неколико дјела која су се у њему могла наћи, сматрао ову збирку најостваренијом и додијелио јој ово признање.

Он је подсјетио да је ова збирка као рукопис добила награду “Гордана Тодоровић” у Сврљигу, а књигу су подржали рецезенти Рајко Петров Ного и Гојко Ђого, а поговором Милица Миленковић.

Члан жирија Златко Јурић сматра да је “Зимно место” Анђелка Анушића најпотпунија и најзрелија књига написана прошле године пристигла на конкурс, као и да је његова пеозија препознатљива.

За Годишњу награду за 2017. годину конкурисале су 24 књиге 21 аутора, а у најужи круг ушле су књиге “Зарубице” Јелине Ђурковић, “Зимно место” Анђелка Анушића, “Недоречени Орфеј” Радмила Радовановића и “Међустаница Лисабон” Душана Савића.

Жири овогогодишње награде су, поред предсјеника Јеркова и члана Јурића, чинили и Саша Кнежевић и предсједник Удружења књижевника Предраг Бјелошевић.

Лауреати Годишње награде Удружења књижевника Српске претходно су били, 2013. године Предраг Бјелошевић, 2014. године Ранко Рисојевић и Јованка Стојчиновић Николић, 2015. године Ранко Павловић и Драган Тепавчевић, те 2016. године Берислав Благојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана