Зборник "Римагинатор - Сећања на Кољу Мићевића" промовисан у НУБРС: Свијет гледао из друге перспективе

Илијана Божић
Зборник "Римагинатор - Сећања на Кољу Мићевића" промовисан у НУБРС: Свијет гледао из друге перспективе

БАЊАЛУКА - Зборник "Римагинатор - Сећања на Кољу Мићевића" представљен је данас публици у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Промоцију је организовало Удружење књижевника Републике Српске у сарадњи са НУБРС, а овом приликом објављено је да је уведена награда за преводиоце која носи Мићевићево име. У част великом бањалучком ствараоцу НУБРС је припремио и изложбу његових дјела, а атмосферу је употпунила Лидија Бојиновић, која је свирала виолину. Ово издање садржи мемоарске и есејистичке записе, као и пјесме посвећене овом истакнутом српском пјеснику, публицисти и преводиоцу.

Књиге и текстови Коље Мићевића биће доступни свима на сајту "www.koljamicevic.com", који ће бити активан сљедеће године.

Књижевница Даница Вукићевић истакла је да књига садржи 12 текстова наших људи и пет текстова Кољиних пријатеља из Француске.

- Прошле године нас је шокирала Кољина смрт јер је то био човек пун енергије. Када се завршио његов земаљски живот, ми смо знали да ћемо да направимо нешто у његову част, а овај зборник је тек почетак - казала је Вукићевићева.

Додала је да зборник није претенциозан, да је он сјећање на Кољу.

- Наша замисао је била да урадимо нешто лично и да читаоцима буде занимљиво за читање како се ми сећамо Коље, како га се сећају људи који су са њим сарађивали, како га се сећају пријатељи из детињства и његова породица - навела је Вукићевићева.

Књижевник Дејан Симоновић нагласио је да су овом књигом жељели да покажу да је Коља и даље са нама, да није отишао.

- Фотографија на корицама зборника где Коља ради стој на рукама приказује ко је заправо он. Она га не приказује само као гимнастичара, него као човека који ствари сагледава из друге перспективе. Коља је био гимнастичар духа, односно гимнастичар књижевности. То је човек који је оставио иза себе много и јако је важно да његова заоставштина дође не само до књижевне, него до јавности уопште - истакао је Симоновић.

Супруга Коље Мићевића, Драгица Мугоша, нагласила је да је са њим провела скоро 30 година дивећи му се, подржавајући га и радећи с њим на многим књигама које је стварао у том периоду.

- О Кољи се говорило и говори се да је изузетна ренесансна личност и човек огромне ерудиције и стваралачке енергије. То је тачно. Додала бих и да је био човек апсолутне концентрације, инспирације и памћења. Био је човек мисије, био је посредник између стваралаца кроз историју и њихове савремене публике - објаснила је Мугоша.

Предсједник Удружења књижевника РС Предраг Бјелошевић истакао је да је зборник објавило Српско књижевно друштво, те да је у томе учествовало и Удружења књижевника РС.

Пријатељство

Књижевник Ранко Рисојевић, који је био и пријатељ Коље Мићевића, истакао је да је Коља био један од оних ријетких који су од дјетињства радили углавном оно што су хтјели и вољели.

- У свему био је јединствен. Стара кућа гдје је рођен била је од потреса раздрмана и он је боравио у једној приколици која је постављена у дворишту. Тада сам често ишао код Коље и када бих чуо музику у приколици, ја сам прилазио, а ако нема музике, враћао сам се без провјеравања да ли је ту. Његово одушевљење музиком било је за Бањалуку, за мене и за све нешто уникатно и дотад невиђено - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана