Збирка "Приче из комшилука" промовисана у НУБРС

Миланка Митрић
Збирка "Приче из комшилука" промовисана у НУБРС

Бањалука - Свако у ономе што пише остави дио себе, испише странице са печатом неке личне приче, проговори о својој срећи, тузи, али и о туђим јадима, недаћама, радостима и страховима.

Себе у својим причама, али и ван написаног, оставили су и људи који су били дио једног дивног пројекта "Приче из комшилука", који већ трећи пут организује портал "Мондо.ба". Читајући своје приче, које су ушле у овогодишњу збирку, многи аутори из Србије, Црне Горе, Хрватске и БиХ подијелили су једни са другима своја писанија, смијех, радост и покоју сузу.

Трећа збирка "Приче из комшилука", сачињена од изабраних прича доспјелих на истоимени конкурс, промовисана је у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

- Комшилук сија пуним сјајем. Сваке године ишчитам све приче и добијем пресјек, о томе како људи размишљају, које су им жеље и страхови. Ове године је мало тамнија ситуација. Доминантне теме су одлазак, и то одлазак ближњих у смрт или одлазак у друге државе - рекао је новинар Синиша Станић.

На овогодишњи конкурс стигло је око 150 прича, а жири је изабрао 38 прича које су ушле у збирку. За најбољу причу изабрана је прича Наде Каурин из Загреба "Јел фино? Јел да је?". Ауторка је освојила штампање и објављивање збирке прича у издању "Имприматура" из Бањалуке.

- Форма је примјетна и другачија од свих осталих форми. Успјешна је. Тешко је у такву форму, на коју смо сви научили, донијети нешто ново језиком и стилом - рекла је једна од чланица жирија Александра Савић, која се осврнула на побједничку причу и истакла да је задовољство гледати ауторе који из године у годину шаљу своје приче.

Друго мјесто освојила је прича Вање Шушњар-Чанковић "Прича о коњу".

- Уживање је видјети како људи размишљају. Сваке године добијамо сличне приче, слична размишљања, на други начин. Прича која је освојила друго мјесто написана је на клизавом терену, има ратну тематику, која је клизава и за озбиљне писце. Тешко се и они хватају у коштац с тим. Прича је кратка, али носи толико слојева - навела је чланица жирија Сандра Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана