Затворена врата Гласове 20. смотре писане ријечи

Александра Маџар фото: А. Чавић
Затворена врата Гласове 20. смотре писане ријечи

Бањалука - Вријеме кувара и књига са насловима "Како бити срећан", "Како не губити живце" је прошло, а најбољи доказ за то је 20. јубиларни "Гласов" сајам, гдје су издавачи са актуелним и квалитетним издањима, као и они са безвременским класицима, задовољно провели и посљедњи дан.

Већину наслова са којима су допутовали су и продали. Полако се пакујући коментарисали су између себе да је сајам овај пут надмашио њихова очекивања и да је у односу на прошлу годину све било много боље. Бањалучани су поштено искористили и посљедњи дан празника књиге па је било и оних који су дошли да пазаре и на самом крају.

Више него добар боравак ових седам дана у Бањалуци био је за издавачку кућу "Глобосино" из Београда, на чијем су штанду распродати скоро сви наслови, а праву пометњу направио је долазак књижевнице Љиљане Хабјановић-Ђуровић, која се дружила са читаоцима и потписивала књиге.

- Одлично је било ове године. Посетиоци су заиста куповали и нова и нешто старија издања, али не могу да не приметим да је како на нашем, тако и на осталим штандовима, било доста попуста, што је сигурно утицало на обострано задовољство - казали су на "Глобосиновом" штанду.

Слична ситуација и коментари су и на штанду популарне београдске "Лагуне".

- Веома смо задовољни. Велика је гужва била на штанду и добра продаја. Не знамо шта бисмо издвојили, јер су људи заиста куповали све. Било је и оних који су себи могли приуштити и новије наслове, каква је рецимо "Крадљивица књига", која је и на снижењу била нешто скупља у односу на остале наслове. Организација је такође била одлична, домаћини, као и обично, на врхунцу задатка и наравно, видимо се и следеће године - истакли су на штанду "Лагуне".

Руководилац сајма Петра Ивић обишла је све штандове и разговарала са домаћим излагачима и гостима из региона, а мали је број оних који нису задовољни.

- Више од 90 одсто издавача су задовољни и продајом и посјетом. Што се тиче нас као организатора, и ми смо задовољни како је протекао наш 20. јубиларни сајам. Оно што нам је увијек жеља је да имамо другачији сајамски простор гдје бисмо могли организовати сајам на другачији начин. Тада бисмо могли издојити издаваче од дистрибутера, позвати неку инострану земљу као специјалног госта, онако како се то ради на другим сајмовима. Али ми радимо онако како нам простор дозвољава и добро је док смо задовољни и ми, а и наши гости, који нам се радо враћају, што нам је довољан доказ да им је лијепо на нашем сајму - објаснила је Ивићева.

Промоције

Добро су били посјећени и штандови Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево на којима су свакодневно одржаване одличне промоције из различитих књижевних и стручних области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана