“Вуковим азбучником” до младих генерација

 Илијана Божић/агенције
“Вуковим азбучником” до младих генерација

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Међународни фестивал поезије за дјецу и младе Источног Сарајева, 21. по реду, чији је циљ да српски језик приближи дјеци и младима, биће отворен данас у 16 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Ријеч је о књижевној манифестацији за дјецу и младе из Републике Српске која се одржава већ 21 годину.

Овогодишњи фестивал носи назив “Вуков азбучник” и посвећен је српском језику и њеном творцу Вуку Стефановићу Караџићу, најављено је из Форум театра Источно Сарајево, који је организатор догађаја.

Фестивал ће, под мотом “Љепота и једноставност Вукове азбуке”, бити одржан данас и сутра, а идеја је да српски језик приближи младим нараштајима кроз поезију, писану, изговорену ријеч и отпјеване стихове, те кроз занимљиве и осмишљене садржаје.

Најављено је да ће у програмима овогодишњег фестивала учествовати Боро Капетановић, Тоде Николетић, Соња Падров Тешановић, Мирко Вуковић, Јово Чулић, Раденко Кела, Борис Ђорем, Маријана Петронић, глумац Форум театра Илија Мимић и ученици основних школа Источне Илиџе, побједници у рецитовању на манифестацији Дани Симеуна Милутиновића Сарајлије.

У музичком дијелу програма планирано је да наступе Бранимир Росић и његова “Летећа гитара”, која ствара музику од азбучних слова.

С циљем свеобухватнијег стваралаштва Форум театра, те ради упознавања свијета са српским језиком и животом Вука Стефановића Караџића, настао је и анимирани филм “Вукова анимирана пјесмарица” у сарадњи са СЦФ “Ниш 98”, а у продукцији Првог кадра Источно Сарајево који ће бити приказан другог дана фестивала.

Овогодишњи конкурс поезије за дјецу и младе под називом “Дарови поезије” посвећен је пјесникињи Дари Секулић, а радове који су стигли из цијелог региона ишчитавала је Данијела Мрда, магистар књижевноисторијских наука. Она је одабрала најуспјешније, а проглашење побједника конкурса планирано је сутра у 14 часова у сали Културног центра Источно Ново Сарајево.

Значај

На Међународном фестивалу за дјецу и младе у Источном Сарајеву до сада су наступили најпознатији пјесници из Републике Српске, Србије, Црне Горе и БиХ. Захваљујући томе овај фестивал је постао најзначајнија манифестација у Републици Српској која чува српски језик, писмо и таленат младих, али и старијих пјесника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана