“Vukovim azbučnikom” do mladih generacija

 Ilijana Božić/agencije
“Vukovim azbučnikom” do mladih generacija

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočnog Sarajeva, 21. po redu, čiji je cilj da srpski jezik približi djeci i mladima, biće otvoren danas u 16 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Riječ je o književnoj manifestaciji za djecu i mlade iz Republike Srpske koja se održava već 21 godinu.

Ovogodišnji festival nosi naziv “Vukov azbučnik” i posvećen je srpskom jeziku i njenom tvorcu Vuku Stefanoviću Karadžiću, najavljeno je iz Forum teatra Istočno Sarajevo, koji je organizator događaja.

Festival će, pod motom “Ljepota i jednostavnost Vukove azbuke”, biti održan danas i sutra, a ideja je da srpski jezik približi mladim naraštajima kroz poeziju, pisanu, izgovorenu riječ i otpjevane stihove, te kroz zanimljive i osmišljene sadržaje.

Najavljeno je da će u programima ovogodišnjeg festivala učestvovati Boro Kapetanović, Tode Nikoletić, Sonja Padrov Tešanović, Mirko Vuković, Jovo Čulić, Radenko Kela, Boris Đorem, Marijana Petronić, glumac Forum teatra Ilija Mimić i učenici osnovnih škola Istočne Ilidže, pobjednici u recitovanju na manifestaciji Dani Simeuna Milutinovića Sarajlije.

U muzičkom dijelu programa planirano je da nastupe Branimir Rosić i njegova “Leteća gitara”, koja stvara muziku od azbučnih slova.

S ciljem sveobuhvatnijeg stvaralaštva Forum teatra, te radi upoznavanja svijeta sa srpskim jezikom i životom Vuka Stefanovića Karadžića, nastao je i animirani film “Vukova animirana pjesmarica” u saradnji sa SCF “Niš 98”, a u produkciji Prvog kadra Istočno Sarajevo koji će biti prikazan drugog dana festivala.

Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade pod nazivom “Darovi poezije” posvećen je pjesnikinji Dari Sekulić, a radove koji su stigli iz cijelog regiona iščitavala je Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka. Ona je odabrala najuspješnije, a proglašenje pobjednika konkursa planirano je sutra u 14 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo.

Značaj

Na Međunarodnom festivalu za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu do sada su nastupili najpoznatiji pjesnici iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i BiH. Zahvaljujući tome ovaj festival je postao najznačajnija manifestacija u Republici Srpskoj koja čuva srpski jezik, pismo i talenat mladih, ali i starijih pjesnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana