Удахнут нови живот заборављеним дјелима

Миланка Митрић
Удахнут нови живот заборављеним дјелима

БЕОГРАД - Едиција “Отргнуто од заборава” београдске издавачке куће “Порталибрис” из заборава је вратила многа значајна дјела, донијела нова сазнања о ауторима и удахнула им нови живот у другом времену.

- Морамо да се похвалимо да је ова едиција успешно вратила на полице и у домове дела многих аутора, као што су Светозар Ћоровић, зачетник београдског романа Милутин Ускоковић, савременик и бележник српско-турских ратова за ослобођење Пера Тодоровић, затим Стојан Живадиновић, зачетник фантастике Лазар Комарчић, аутор прве драме фантастике Драгутин Илић, Милорад Шапчанин и многи други - наводе из “Порталибриса”.

Једно од дјела које је недавно објављено је збирка приповједака “Из учитељичког живота и друге приповетке” Драгиње Драге Гавриловић.

- Најдоминантнија фигура ових приповедака јесте образована и просвећена жена, пре свега представљена кроз ликове учитељица. Ауторка кроз аутентични језик, који одише духом времена, наглашава важност ове професије, истичући притом њену просветитељску и васпитну улогу. Истовремено, у оваквој прози читалац ће видети како је изгледало прихватање ове професије када је обавља жена, те тешкоће са којима се она у то време могла суочавати - објаснили су издавачи.

Према њиховом објашњењу, једна од намјера едиције је да се на књижевну сцену врате и дјела заборављених књижевница, те су тако, осим дјела Драге Гавриловић, у дијелу ове едиције посвећене женама књижевницама нашег говорног поднебља објављена и дјела Милице Јанковић и Јелене Димитријевић.

- Важно је напоменути и то да су многи писци заборављени због политичке неподобности у своје време, преоштрих судова критичара - савременика, због кратког стваралачког и животног века - а ништа од поменутог није у директној вези са објективним квалитетима њиховог дела. Таквим запостављањем и заборављањем српска књижевност остаје без многих изузетних аутора и дела. Тужно је што данашњи читаоци чак и не препознају имена многих писаца који су били у светским књижевним круговима, школовали се у иностранству, оставили документарне белешке без којих и не бисмо могли да замислимо нека прошла времена - запажају из ове издавачке куће.

Међу новијим издањима су и “Изабране приповетке” Јанка Веселиновића, “Патница” Јакова Игњатовића, “Из разнијех крајева” Сима Матавуља и друга дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана