Udahnut novi život zaboravljenim djelima

Milanka Mitrić
Udahnut novi život zaboravljenim djelima

BEOGRAD - Edicija “Otrgnuto od zaborava” beogradske izdavačke kuće “Portalibris” iz zaborava je vratila mnoga značajna djela, donijela nova saznanja o autorima i udahnula im novi život u drugom vremenu.

- Moramo da se pohvalimo da je ova edicija uspešno vratila na police i u domove dela mnogih autora, kao što su Svetozar Ćorović, začetnik beogradskog romana Milutin Uskoković, savremenik i beležnik srpsko-turskih ratova za oslobođenje Pera Todorović, zatim Stojan Živadinović, začetnik fantastike Lazar Komarčić, autor prve drame fantastike Dragutin Ilić, Milorad Šapčanin i mnogi drugi - navode iz “Portalibrisa”.

Jedno od djela koje je nedavno objavljeno je zbirka pripovjedaka “Iz učiteljičkog života i druge pripovetke” Draginje Drage Gavrilović.

- Najdominantnija figura ovih pripovedaka jeste obrazovana i prosvećena žena, pre svega predstavljena kroz likove učiteljica. Autorka kroz autentični jezik, koji odiše duhom vremena, naglašava važnost ove profesije, ističući pritom njenu prosvetiteljsku i vaspitnu ulogu. Istovremeno, u ovakvoj prozi čitalac će videti kako je izgledalo prihvatanje ove profesije kada je obavlja žena, te teškoće sa kojima se ona u to vreme mogla suočavati - objasnili su izdavači.

Prema njihovom objašnjenju, jedna od namjera edicije je da se na književnu scenu vrate i djela zaboravljenih književnica, te su tako, osim djela Drage Gavrilović, u dijelu ove edicije posvećene ženama književnicama našeg govornog podneblja objavljena i djela Milice Janković i Jelene Dimitrijević.

- Važno je napomenuti i to da su mnogi pisci zaboravljeni zbog političke nepodobnosti u svoje vreme, preoštrih sudova kritičara - savremenika, zbog kratkog stvaralačkog i životnog veka - a ništa od pomenutog nije u direktnoj vezi sa objektivnim kvalitetima njihovog dela. Takvim zapostavljanjem i zaboravljanjem srpska književnost ostaje bez mnogih izuzetnih autora i dela. Tužno je što današnji čitaoci čak i ne prepoznaju imena mnogih pisaca koji su bili u svetskim književnim krugovima, školovali se u inostranstvu, ostavili dokumentarne beleške bez kojih i ne bismo mogli da zamislimo neka prošla vremena - zapažaju iz ove izdavačke kuće.

Među novijim izdanjima su i “Izabrane pripovetke” Janka Veselinovića, “Patnica” Jakova Ignjatovića, “Iz raznijeh krajeva” Sima Matavulja i druga djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana